Primarii din județ, revoltați de taxele la gunoi: Sunteți niște teroriști. Vă interesează doar să jecmăniți oamenii!

primari relu tarzioru prefecturaPrimarii din județul Botoșani sunt revoltați de multitudinea de taxe privind colectarea și depozitarea gunoiului. Ei au acuzat faptul că o tonă de gunoi a ajuns să fie mai scumpă decât o tonă de lemne, dar și faptul că taxele sunt stabilite haotic, iar locuitorii unui oraș mic, precum Săveniul, care are în componență mai multe sate, trebuie să plătească aceleași taxe ca orașele mari precum municipiile reședință de județ. Nemulțumirile primarilor au fost exprimate, miercuri, într-o ședință care a avut loc în prezența șefilor Consiliului Județean și a Asociației EcoProces, care a venit cu un proiect cu noi taxe pentru depozitarea gunoiului. Potrivit primarului orașului Săveni, Relu Târzioru, la Săveni oamenii ar urma să plătească 8,3 lei de persoană pe lună pentru gunoi, în condițiile în care la această dată se plătește 72 lei pe an de persoană, față de 2,4 lei pe persoană cât va fi taxa în mediul rural. El spune că mulți dintre cetățeni nu au venituri și nu vor avea cu ce să plătească taza.

like-facebookEste bătaie de joc ce se întâmplă! Să ne spuneți de ce deșeul din urban este de patru ori mai scump decât deșeul din rural și care a fost modalitatea de calcul. Orașele noastre sunt situate în mare parte în mijlocul unor sate. Vă bateți joc și vom lua act. O astfel de hotărâre de CL nu vom da pe aceste prețuri. Noi nu avem gaz, nu avem apă și canal și plătim prețuri de patru ori mai mari ”, a spus Târzioru.

O poziție vehementă vizavi de taxele la gunoi a avut-o și primarul comunei Pomârla, Dumitru Chelaru, care a menționat că s-a ajuns ca gunoiul să coste mai mult decât lemnul. El a acuzat proastă colaborare cu ADI EcoProces.

Nu vă comportați ca o societate de strâns salarii pentru angajații dvs! Nu vom putea bate oamenii dacă ajunge o tonă de gunoi decât o tonă de lemne, mâine-pomâine. Ieșiți din sfera intereselor de altă natură. Ne-am trezit cu comunicări, iar primarii suportă consecințele. Deciziile sunt luate la nivelul ADI, care nu sunt conforme”, a menționat primarul de Pomârla.

La rândul său, primarul comunei Bălușeni, Neculai Stratulat, a cerut ca cetățenii să aibă contract direct cu operatorul de salubrizare și cu primăria.

Vem să știm care este începutul și sfârșitul acestui sistem integrat. Cine colectează gunoiul, cine îl duce și cât gunoi duce. Noi ducem două tone de la Bălușeni și mă încarcă cu 7 tone. Nu există niciun control. Acest operator să facă contract cu fiecare cetățean, pentru că nu sunt eu, primăria, slugoiul acestui operator care încasează un purcoi de bani”, a spus primarul de Bălușeni, care a acuzat pe unii angajați că au aranjat licitațiile pentru gunoi.

Sunteți puși să jecmăniți bsanii oamenilor. Numai interesele personale vă interesează Sunteți niște teroriști”, Neculai Stratulat.

Reprezentanții ADI EcoProces au răspus că taxa de depozitare pe urban și rural s-a calcul funcție de indicele de generare care a stat la baza proiectului sistemului integrat. Ei spun că la sat indicele de colectare este jumătate din indicele de generare și că din acest motiv diferența de taxa este de patru ori mai mare.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *