Incredibil! Un tâmplar plecat în Germania era angajat, în acte, ca medic la un spital din Botoşani

mihai turetchi identitate furata1Un bărbat, tâmplar de meserie, ce lucrează în Germania de câţiva ani a ajuns victima autorităţilor din România, după ce figurează ca medic la Spitalul Municipal Dorohoi şi din această cauză a pierdut 2000 de euro, bani pe care i-a imputat fiscul german.

Mihai Tureţchi, de 48 de ani, a plecat din 2013 la muncă în străinătate, iar anual trebuia să aducă declaraţii din ţară cu veniturile pentru regularizarea impozitului. În luna martie 2016 a cerut o adeverinţă de la fiscul botoşănean cu veniturile realizate în ţară, acestea trebuiau să fie zero în condiţiile în care a lucrat doar în Germania. Nu mică i-a fost surpriza să vadă că a realizat de fapt peste 56.000 de lei, în perioada ianuarie 2015-ianuarie 2016. În adeverinţă se menţiona că Spitalul Municipal Dorohoi este angajatorul şi culmea i-a plătit şi toate impozitele aferente salariului.

Omul disperat s-a întors în ţară şi a încercat să îşi rezolve situaţia, însă nu a reuşit. La Casa Judeţeană de Pensii figurează cu aceleaşi venituri, iar o adeverinţă dată de instituţie arată cum salariul său a crescut 4.435 de lei în ianuarie 2015 la 6.123 de lei în ianuarie 2016. A încercat să vorbească cu cei de la spital, însă a reuşit să afle doar de la contabilitatea unităţii medicale că nu figurează nici un salariat cu acest nume. S-a dus la managerul unităţii, Emilian Vamvu, însă a fost dat afară din birou.

S-a întors în Germania şi a fost nevoit să plătească un impozit mai mare la stat, deoarece figura şi cu venituri consistente din România. Astfel, a ajuns să îi fie imputată suma de 2.000 de euro.

mihai turetchi identitate furataA făcut plângere la poliţie şi s-a întomit un dosar penal. A primit o adresă oficială din partea IPJ în care i s-a comunicat că faptele sesizate întrunesc elementelor unor infracţiuni şi se vor continua cercetările. Din luna aprilie 2016, când a făcut sesizarea, nu i s-a mai comunicat nimic şi nici nu a fost chemat la audieri. A fost în audienţe şi i s-a recomandat să se adreseze pe cale civilă.

„Tâmplar am fost de când mă ştiu. Nu am avut niciodată nici o relaţie contractuală cu Spitalul Municipal Dorohoi. Nu ştiu de unde au datele mele. Nu mi-am dorit să fiu medic niciodată. Am fost să discut cu ei şi chiar dacă figuram ca angajat al instituţiei, m-au dat afară. Am hârtii date de instituţiile statului prin care se atestă că eu figurez ca angajat, şi chiar cu măriri salariale, pentru merite deosebite. Am contactat un avocat şi mi s-a spus că sunt suspiciuni de comiterea unor infracţiuni grave, începând de la fals şi uz de fals”, a declarat Mihai Tureţchi.

emilian vamvu manager spital dorohoiContactat, managerul unităţii medicale din Dorohoi pune totul pe seama unei erori a angajaţilor ce au depus declaraţiile la fisc şi au schimbat o cifră din CNP, iar acest lucru a făcut ca salariul medicului Sergiu Bogdan Anton să fie trecute în dreptul lui Mihai Tureţchi. Emilian Vamvu a spus că greşeala a fost rectificată şi a recunoscut că atât el cât şi mai mulţi colegi au fost audiaţi de poliţişti de la Serviciul Economic al IPJ.

„Această problemă a apărut în urmă cu un an de zile, când am fost vizitaţi de doi salariaţi ai Poliţiei Economice, care ne aduceau la cunoştinţă că un anume cetăţean Tureţchi ar figura ca angajat al nostru. Atunci s-au făcut verificările în documente şi s-a constat că acest cetăţean nu a fost salariatul unităţii fiind o greşeală în CNP al unui salariat. Pe loc s-au făcut declaraţiile şi eroarea a fost corectată”, a declarat Emilian Vamvu.

Totuşi, în mod paradoxal în bazele de date ale instituţiilor figurează în continuare două salarii şi contribuţii plătite atât pentru medicul Sergiu Bogdan Anton, cât şi pentru Mihai Tureţchi.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *