Fost director de instituție publică, acuzat de DNA că ar fi produs un prejudiciu de aproape 100.000 de lei

dna-siglaUn fost director de instituție publică din Botoșani este acuzat că ar fi produs unității la care lucra un prejudiciu de aproape 100.000 de lei. Este vorba de Antoanela Gianina Huială, care a fost director al Casei Agronomului Botoșani. 

Aceasta a fost trimisă de procurorii Direcției Naționale Anticorupție- Serviciul teritorial Suceava pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată, dar și tentativă la infracțiunea de folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene.

like facebookHuială este acuzată că, în 2010, a, în calitatea de director, cu încălcarea atribuțiilor de serviciu, a încheiat cu două primării din județul Botoșani contracte de concesiune pentru suprafața totală de 1453,04 hectare de pășune, folosite, ulterior, în scopul de a solicita subvenții, deși nu îndeplinea condițiile de eligibilitate și fără să facă dovada înregistrării într-o formă asociativă prevăzută de lege.

Cererea la plată introdusă de Casa Agronomului din Botoșani pentru suma de 116.766 euro, în echivalent lei, a fost refuzată întrucât aceasta nu a îndeplinit condițiile de eligibilitate și nu a dovedit că reprezintă o formă asociativă legal constituită, fiind respinsă de la plată în urma controalelor administrative interne efectuate la APIA.

De menționat este faptul că instituția publică respectivă se ocupă, în principal, de instruiri, consultanță de specialitate, de pregătirea profesională a agricultorilor, apicultorilor, piscicultorilor, crescătorilor de animale, de realizarea și promovarea unor proiecte de finanțare pentru producătorii individuali, de popularizare a programelor de dezvoltare rurală etc.

Într-unul dintre cazuri, deoarece Casa Agronomului Botoșani nu s-a achitat de obligațiile fiscale ce decurgeau din prevederile contractuale, instanța de judecată a obligat instituția, definitiv si irevocabil, să plătească uneia dintre primării suma totală de 83.017,75 lei cu titlul de daune.

„Prin această conduită, inculpata a produs instituției pe care o conducea un prejudiciu total de 99.650,4 lei (din care 10.500 de lei plătiți cu titlul de avans potrivit clauzelor contractuale și 89.190,40 de lei reprezentând daune și cheltuieli de executare)”, se arată într-un comunicat al DNA.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *