Marțea neagră: Săracii muncitori din fabrica de voturi

Dumitru Toni MonacuO singură dată pe an Botoșaniul devine, pentru ”miticii” dâmbovițeni știutori de carte, un punct important pe harta patriei. Pe 15 ianuarie, toată ”vipulimea” cea rasată sau pseudoerudită își amintește așa, ca după o amnezie totală, că aici, unde se pune harta-n cui, în anul 1850 răsărea întru nemurire, Luceafărul. În restul timpului, Botoșaniul nu contează. Nici politic și  implicit, nici economic! Vremelnicii mai-mari ai nației, după ce se așează gospodărește cu fundul pe speranțele și aspirațiile noastre, se întorc cu fața spre locurile lor de obârșie și încep să răstoarne punguța cu câțiva bani a țării, acasă la ei. ”Acasă”, având bineînțeles și sens figurativ!

Din păcate, Botoșaniul n-a fost nici pe vremea lui Emil Bobu ”acasă” și nu este nici acum.  Nici acum când cabinetul Sorin Grindeanu cel … DRAG NE-A demonstrat încă o dată că nu e loc de botoșăneni printre miniștri. Și sigur nu va fi loc nici printre secretari de stat.  Chiar m-a distrat știrea din  presă  că  în Guvernul Grindeanu există și un botoșănean! Un botoșănean  din … Galați, pare-mi-se, care, plecat de pe meleagurile noastre la pubertate, își amintește de Botoșani doar când își scrie sau citește CV-ul. Ce-i drept, a mai fost și Cozmâncă dar cu ce s-au ales botoșănenii? Cu absolut nimic pentru că biserica din Talpa a fost făcută tot pentru el, pentru suflețelul domniei sale care se voia iertat de păcatele zecilor de ani de ateism și socialism. De slugarnicul Bobu, devenit al treilea om în regimul lui Ceaușescu se știe că nu a mișcat niciun pai de pe miriștea Văculeștilor. Au mai fost și alți câțiva miniștri postdecembriști scăpați de avort pe meleaguri botoșănene dar, nefăcând absolut nimic pentru acest județ nici nu merită să le mai scriu numele.

like facebookÎn condițiile în care o fostă secretară din Teleorman (ajunsă șefă peste generalii Poliției Române!) a făcut ca o mulțime de femei botoșănence frumoase și deștepte (scuzați pleonasmul!) să fredoneze melodia Deliei ”Ce are ea și nu am eu”, este normal să ne punem și noi, ”populimea” dar mai ales politicienii locali, o simplă întrebare : de ce un județ situat pe locul șase pe țară și mereu fruntaș la alegeri, nu își poate impune un om nici ca secretar de stat darmite ca ministru?

Nu au social-democrații oameni de valoare?  Au, cu siguranță! Numai eu cunosc cel puțin cinci-șase membri PSD care ar putea fi oricând excelenți miniștri comparativ cu cele câteva ”jagardele” din actualul Executiv care și-au luat doctoratele la moldoveni și ”masturbatele” (termen celebru!) la olteni. ”Jagardele” pentru care, cunoașterea limbii române este un lux pe care nu și-l pot permite . Probabil de aceea singurul lor contact cu limba este ziua de naștere a lui Bădița Mihai din Ipoteștii Botoșanilor (n.a. – localitate situată la cîteva sute de kilometri de  Teleorman, Oltenia, Muntenia și capitala lor, Bucureștiul!)

În rest, județul trebuie să fie doar o fabrică de voturi. Plătite prost sau deloc!

One thought on “Marțea neagră: Săracii muncitori din fabrica de voturi

  1. Corect, Coane scriitorule! As mai adauga si eu ceva interesant: de 10 ani televiziunea publica romana nu transmite nimic despre acordarea Premiului National pentru Poezie, iar cei de la Iasi( platiti tot din bani publici) te intreaba citi bani le dai ca sa vina la Botosani, desi noi platim taxa luna de luna.
    N-ar fi mai bine ca TVR sa fie lichidata pentru ca are dtorii enorme
    ( nefiind capabila sa le mai plateasca vreodata) si sa se constituie o nou serviciu public de televiziune pe principii sanatoare si cu un numar muuult mai mic de angajati – citeva sute- in loc de trei mii existenti in prezent)??? Aviz parlamentarilor botosaneni! Insa s-ar putea sa vorbim degeaba pentru ca nici unul dintre parlamentarii actuali nu se intilneste cu ceea ce numim noi cultura romaneasca.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *