(Video) O tânără din Botoșani a ținut să-și lanseze prima carte de Ziua României

carte-ilona-lansare-1O tinara de 15 ani din Botosani si-a lansat, chiar de ziua Romaniei, prima sa carte. Membră a cercului de jurnalism „Micii reporteri”, aceasta a tinut sa-si lanseze, de ziua nationala, volumul de proza intitulat „Ploaie de cuvinte”, deoarece ea face parte din Actiunea 2012 si pledeaza pentru unirea Romaniei cu Basarabia fiind si un suflet puternic de roman.

Lansarea a inceput cu un moment muzical sustinut chiar de ea cu o melodie care a emotionat publicul numeros prezent La Roca, unde a avut loc evenimentul.  Printre cei prezenti s-au aflat prefectul Dan Nechifor, directorul teatrului  Mihai Eminescu, Traian Apetrei, consilierul primarului, Catalin Flutur, Cristina Miron, fosti si actuali profesori ai tinerei, dar si colegi de liceu sau de la ziarul Buzz unde aceasta scrie de la 11 ani.

Ilona Danila, caci despre ea este vorba, a spus ca a inceput sa scrie volumul lansat chiar anul trecut de ziua nationala si s-a bucurat de cea mai frumoasa zi din viata ei. „Totul a iesit asa cum mi-am imaginat. Sunt foarte fericita, totul a fost pus la punct. Cineva spunea carte-ilona-lansare7ca atunci cand scrii o carte, e ca si cum ai avea un copil. Cartea aceasta reprezinta universul pentru mine, luna de pe cer, totul chiar, pentru ca este a mea, este copilul meu”, a spus Ilona care i-a provocat pe colegii ei de la ziarul Buzz, in timpul evenimentului, la o mini-conferinta de presa.  Aceasta i-a invitat sa-i adreseze intrebari legate de proaspatul volum propus cititorilor, iar micii reporteri au intrebat-o despre titlu, despre sursa de inspiratie, despre continut, despre cat la suta este ea reprezentata in personaj s.a.

Coperta cartii este realizata tot de o adolescenta talentata la desen. Este vorba despre o colega a Ilonei Danila de 15 ani si anume Rana Sengoz, si ea prezenta la eveniment.

like facebookTraian Apetrei, jurnalist si director al teatrului Mihai Eminescu, a fost cel care a facut o prezentare cartii. „Este de laudat directia aceasta gasita si promovata cu consecventa, de a-i impune pe tineri, de a-i determina sa scrie carti despre ei insisi. Este un limbaj adecvat virstei lor, la limita in care limba romana se interfereaza cu alte limbi. …  In aceasta carte a Ilonei, absolut laudabila, se vede si ritmul, si limba si mai ales o problematica. La vremea liceului o domnisoara se carte-ilona-lansare-3indragosteste de un tanar. Acesta, la randul lui, are o surioara cam nazbatioasa, ii mai face si bucurii, si sicane. Pleaca la Londra iar peste 10 ani reapare personajul acesta reapare si, aici, e intorsatura, caci, de regula, toate povestile de iubire se incheie fericit, cand cei doi se imbratiseaza prelung, dar aici, in carte, revenirea nu se incheie deloc bine. Este absolut surprinzatoare: un sfert din carte devine dramatica.  Si asa se pune problema: tanara se intreaba: viata ofera doar bucurii, ofera certitudini? Dupa mine,  sta aceasta intrebare: sa avem incredere in oameni?…   Constructia cartii, cu o seama de motto-uri, cu o prefata scrisa de autoare aduce si dramatism, si atmosfera, aduce in prim-plan chiar o scriitoare care isi vede propria viata, o parte din propria viata, o fi avand referiri si la propriile trairi. Sunt tineri care scriu in limbajul lor, in ritmul lor… Ilona Danila este o personalitate chiar la 15 ani la talentele pe care le are..”, a spus Traian Apetrei.  La lansarea cartii sale s-a facut referire de altfel la multiplele talente ale tinerei respectiv de jurnalism, muzical si actoricesc. Ioana Matfeev, presedintele Asociatiei Buzzmedia, in cadrul careia a fost realizat acest volum, a spus chiar ca Ilona Danila este in prezent, unul dintre tinerii din redactia Buzz pe care l-ar recomanda fara nicio teama oricarei publicatii pentru o colaborare.

Prefectul Dan Nechifor a spus si el despre eveniment: „Ma bucur ca am reusit sa ajung pentru ca a fost o lansare calda. Este o traditie aici la Botosani de a lansa carti scrise de tineri si chiar vorbeam cu colegii mei ca aceasta traditie trebuie incurajata, dusa mai departe”, a spus prefectul.

Cartea „Ploaie de cuvinte” face parte din proiectul „Cartile Buzz” al Asociatiei Buzzmedia care cuprinde pana acum 4 carti realizate, incepand din anul 2014.  Cartea tinerei Ilona Danila a fost realizata la editura Smart de la Gura Humorului cu sprijinul unor oameni de bine din Botosani, cu un aport deosebit din partea consilierului judetean Radu Anton.

 

 

 

 

 

 

One thought on “(Video) O tânără din Botoșani a ținut să-și lanseze prima carte de Ziua României

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *