Deputatul Roman a propus, încă din 2014, ca procesul de numărare a voturilor la alegeri să fie filmat

roman-cristian-parlamentGuvernul a adoptat, pe 19 octombrie, o hotărâre privind obligativitatea înregistrării video a procesului de numărare a voturilor în secțiile din România și din străinătate la alegerile parlamentare.

„Este o măsură pe care (…) noi am considerat-o foarte importantă pentru a elimina orice suspiciune cu privire la acea etapă a procesului electoral”, a afirmat ministrul de Interne, Dragoş Tudorache, subliniind că această măsură este în beneficiul tuturor partidelor politice care vor participa în cursa electorală.

like facebookO inițiativă legislativă în acest sens a fost făcută încă dinaintea alegerilor europarlamentare din 2014 de către deputatul Cristian Constantin Roman. În proiectul de lege propus de parlamentarul botosănean se prevedeau atât detaliile tehnice ale procesului de supraveghere video, instituțiile responsabile cu implementarea sistemului cât și sursa de finanțare pentru acesta. La încheierea procesului de votare și numărare a votului, președinții secțiilor de votare ar fi trebuit să predea înregistrarea, pe suport optic, în plic sigilat, la birourile electorale județene sau al municipiului București, după caz, care aveau obligația de a le verifica și ale da spre arhivare Autorității Electorale Permanente.

Proiectul de lege propus de Cristian Constantin Roman a fost respins însă în Parlament, însă hotărârea adoptată miercuri de guvern nu poate decât să confirme că inițiativa acestuia a fost îndreptățită și necesară.

Hotărârea adoptată de Guvern nu face decât să confirme că am avut dreptate și că nu a fost nicio exagerare din partea mea atunci când am propus proiectul de lege respectiv, mai ales că am avut chiar și discuții cu instituțiile care ar fi fost implicate în acest proces. Probabil că majoritatea politică din Parlament de la acea dată nu a avut interes ca procesul electoral să fie sigur și transparent, a declarat deputatul PNL, Cristian Constantin Roman.

Sursa: comunicat presa

 

One thought on “Deputatul Roman a propus, încă din 2014, ca procesul de numărare a voturilor la alegeri să fie filmat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *