Lansare de carte dedicată jurnalismului pentru copii cu cântece, veselie și mulți invitați

lansare carte de jurnalism pentru copii- botosaniO sală plină, un cuplu deosebit de prezentatori secondat de două asistente la fel de interesante, mult galben, o prezentare de produse handmade, invitați de seamă, mulți copii și, nu în ultimul rând, cartea dedicată celor cinci ani de jurnalism pentru copii lansată, joi seară, la NewsRoom, începând cu ora 20.00.

Așa s-ar putea descrie in doar cateva cuvinte seara frumoasă pe care micii reporteri ai orașului au pus-o la cale pentru a lansa cartea primilor cinci ani din viața lor. Și au fost alături de ei  reprezentanți de la Biblioteca Mihai Eminescu, Mihai Cornaci, Alexandru Vasilache, consilierii primarului Catalin Flutur, Cristina Miron si Razvan Constantin, Gheorghe Median impreuna cu sotia sa și multi multi altii incantati de intalnirea cu copiii reporteri.

lansare carte de jurnalism pentru copii- botosaniSeara a inceput cu intrarea in scena a celor mai mici reporteri Buzz care au intonat care mai dorinic ca altul imnul Buzz. De precizat ca micii reporteri au doua imnuri, unul cantat de cei mai mici membri ai cercului de jurnalism, o versiune a cantecului „O lumea minunata” adaptata cu versuri scrise de ei si „Acasa” al lui Smiley, pentru cei mai mari, tot asa, cu versuri semnate chiar de ei.  Apoi au intrat in scena actorul Marius Rusu si simpatica Alexandra Ciotir, cei doi facand un cuplu  deosebit pe scena, chiar daca virsta colegei de prezentare a actorului de la Teatrul Vasilache nu este mai mare de 15 ani. Au replicile la ei, se completeaza si se ajuta unul pe celalalt cu spontaneitate si lejeritate.  La fel de simpatice si placute au fost Lucia Luca si Karina Todireanu, cele doua cu rol de asistente ale prezentatorilor din seara lansarii. Lucia s-a ocupat si de corul de copii mai mici pentru repetitiile imnului Buzz, dar si de organizarea prezentarii de produse handamade.

Interesant cu adevarat a fost faptul ca evenimentul a fost filmat chiar de catre copiii prezenti, fiecare dintre cei aflati la camera intrecandu-se in a lua cadre cat mai bune pentru materialele lor.

Gheorghe Median a fost cel care a prezentat cartea „Jurnalism pentru copii. Intamplari, Intalniri. Idei” a autoarei Ioana Matfeev, alaturi de cativa dintre micii reporteri ai ziarului coordonat tot de aceasta.  Acesta a subliniat pe intalnirile marcante pentru copii de la aceasta virsta.

like facebook„Acesti copii au fost invatati sa fie increzatori, sa stie sa priveasca in ochi interlocutorii, au putut sa intre in contact cu personalitati ale vietii culturale, stiintifice si as aminti de o somitate a medicinei, a stiintei, Leon Danaila, nascut la Darabani, apoi de marele dramaturg Matei Visniec, dar si atatia altii care au venit aici pe care acesti tineri au invatat sa-i intervieveze stiindu-le si activitatea. Eu le-am povestit odata copiilor ca atunci cand vorbesti cu cineva trebuie sa spui ca il cunosti si sa-i spui ca vrei stii ce a mai facut… Imi place ca in aceasta carte, dincolo de textele selectate, sunt fragmente de interviuri, ca sa se vada cu cine au vorbit, pe unde au fost ei, ca au fost la festivaluri… Sunt copii pe care lumea i-a bagat in seama, i-a valorizat, nu i-a considerat niste oarecare…  Cartea aceasta are un mare rol de a fixa in memoria timpului situatii. Copiii acestia se vor regasi peste niste ani si vor fi mandri de ceea ce au facut, ca au inc ercat sa se ridice deasupra…  Spuneam aici ca macar unul dintre ei sa fie jurnalist.  Sa fie in primul rand niste oameni corecti, sa spuna adevarul si nu ceea ce li se sugereaza, sa spuna ceea ce vad si ceea ce cred…Este un demers extraordinar care ar trebui sustinut de toata lumea, nu numai de parinti, ci si de oficialitati, de invatamant, de sponsori, pentru ca trebuie sa crestem generatia de maine”, a spus Gheorghe Median.

Simona Ghiga, reprezentant al Asociatiei RoRec, prezenta la eveniment, si-a amintit de inceputurile ziarului. Practic cam de cand ziarul Buzz a inceput sa fie sustinut intr-o buna masura de asociatia pe care ea o reprezinta. „Suntem alaturi de toti micii jurnalisti, le stam la dispozitie, le raspundem la intrebari, ii sustinem in tiparirea ziarelui.. Imi doresc sa devina modele, sa-i vedem prezentatori”, a spus Simona Ghiga.

Dincolo de momentele muzicale sustinute de doua dintre reproteritele preocupate si de muzica, Lucia Luca si Karina Todireanu, copiii au avut parte de scurte filmulete cu evolutia lor in timp la ziarul Buzz.

„Eu am ajuns la ziarul Buzz de la o activitate de la scoala la care a fost si Ioana si dl Cajvaneanu care era acolo m-a prezentat si apoi am facut schimb cu ea de adrese. Am vorbit mult atunci cu Ioana si primul meu interviu a fost facut cu un reportofon foarte mic cu domnul Radu Cajvaneanu”, a spus Ana Iftodeanu.

Autoarea cartii, Ioana Matfeev, a spus:  „Imi place sa fiu omul din spate, nu-mi place sa vorbesc in public. Ii las pe copii sa iasa in fata chiar daca mai gresesc caci sunt la varsta la care au dreptul sa mai greseasca pentru ca aici la virsta aceasta ei invata. Si cand vor fi mai mari sa fie mai buni ca noi, iar eu asta imi doresc. Imi doresc ca ei, atunci cand ajung la 20 ani, sa fie ca noi acum cu 20 de ani de experienta. Cartea aceasta este ca un jurnal al ziarului Buzz, unul care isi are inceputurile undeva in 2011, este ceea ce am construit din suflet fara sa ne gandim la partea financiara. Sunt povesti pe care le-am scris cu sufletul, povesti scrise de copii care sunt co-autorii acestei carti. Recitind cartea, mi-am dat seama ca nu am scris despre tot ce am facut noi aici, n-am scris foarte mult despre festivalul Seri Melancolice Eminesciene care noua ne este foarte drag, dar efectiv nu ne-a ajuns timpul. E o carte scrisa mai mult noaptea si in bucatile de timp care ne-au mai ramas de la activitati. E o carte care, sper eu, sa fie o sursa de inspiratie pentru cei care vor sa faca ceva pentru tinerii nostri, sa-i ajute sa se dezvolte”, a spus Ioana Matfeev, autorul cartii.

In cadrul evenimentului au fost prezentate si cateva obiecte confectionate de mana de micii reporteri ai ziarului dar si de artistul popular Aurora Sauciuc. Micuta prezentare a fost facuta si datorita faptului ca Asociatia Buzzmedia in cadrul caruia este realizat ziarul Buzz organizeaza perioadic astfel de targuri.

Seara s-a incheiat cu o voce deosebita a Botosanilor, castigatoarea NextStar, Isabela Pamparau, o tanara care desi nu are nici macar 15 ani, reuseste sa vibreze atunci cand canta. A demonstrat-o si acum. A demonstrat ca nu a castigat intamplator trofeul emisiunii amintite.

lucia-urkmarind-filmul lucia-luca karina-todireanu img_3178 img_3146 img_3145 buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte buzz lansare carte handmade

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *