Comerciant din Centrul Vechi, despre conviețuirea cu romii: Am fost furat în cinci rânduri, mi s-au spart geamurile. Lucrurile vor degenera!

centrul vechiComercianții din Centrul Vechi al municipiului Botoșani au ajuns la disperare din cauza romilor. Ei au cerut, vineri, prefectului județului Dan Nechifor, protecție și permanță la Punctul de poliție din Centrul Vechi. Oamenii se plâng de mizeria pe care o fac romii și de faptul că zilnic, la prima oră, sunt nevoiți să facă curățenie în fața spațiilor pe care le dețin.

Ei spun că cei care le creează probleme nu sunt persoane venite din afara județului, ci sunt cei care locuiesc de ani de zile în Centrul Vechi. Cei peste 15 comercianți, care au participat la întâlnirea cu prefectul, au povestit cum trăiesc zilnic în teroare din cauza romilor și, spun ei, în ciuda acestui fapt, plătesc taxe către stat.

like facebookNu se pune problema de rasism, ci se pune problema de bun simț și civilizație. Sunt câteva lucruri atât de simple de realizat din punctul meu de vedere, dar nu se realizează de ani de zile. Discutăm de atâta timp de o ordine în Centru istoric și nu se face. Ați început să faceți acel punct fix acolo, care este echivalent cu zero sau mai rău ne face. Care este rolul lui, din moment ce nu este nimeni acolo”, a spus un agent economic.

Un alt comerciant a povestit cum sunt amenințați de romi.

Cerem să se facă ordine acolo. Nu toți de etnia asta sunt așa. Sunt și familii reușite, care își văd de treabă. Am făcut o petiție la domnul primar și după au venit și m-au amenințat în magazin. Au intrat țiganii peste noi și ne-au spus că ne dă foc. Când vin grupuri de turiști, îs la buzunarele lor”, a spus comerciantul.

Altul, care deține o afacere în zonă a spus cum fură etnicii.

Ne fură. Ne fură din cabinet, din buzunarele pacienților. Am dublat numărul de camere de luat vederi. Fură de pe trepte. Ce facem?”, a spus un alt agent economic.

Oamenii au mai acuzat faptul că patrulele de poliție și jandarmerie nu sunt văzute în zonă la orele de vârf.

Această etnie produce numai gunoi și cere drepturi. Se joacă fotbal. Poliția trece prin zonă, stau la bancuri cu ei. Am fost furat în cinci rânduri, mi s-au spart geamurile. Am primit un pumn în gură. Cui să te plângi? Să stea pe prispa lor acasă, nu să stea pe prispa mea”, a spus un alt agent economic, care a acuzat că Poliția și Jandarmeria nu își face treaba așa cum trebuie.

Agenții economici au spus că dacă nu se iau măsuri pentru restabilirea ordinii în zonă, îți vor închide afacerile.

Ca mici întreprinzători suntem supuși în permanență unui stres. Stresul începe de dimineață și până seara târziu, începând de la mașini care vin acolo, muzica la maxim, țipete, scandaluri, nu mai spun de mizeria care se face acolo. Dacă nu se va asigura securitatea și liniștea publică în zonă, lucrurile vor degenera în sensul că o parte dintre intreprinzători se vor orienta către alte locuri”, a menționat un alt agent economic.

 

One thought on “Comerciant din Centrul Vechi, despre conviețuirea cu romii: Am fost furat în cinci rânduri, mi s-au spart geamurile. Lucrurile vor degenera!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *