Marțea neagră: Punguța de doi bani la partidele cele mari

Dumitru Toni MonacuOrice botoșănean cât de cât avizat în politică știe că rezultatele scrutinului electoral de la locale au fost binișor influențate de scărmănelile intestine din staff-urile celor două partide monopoliste. Dacă la ”galbeni”, ce-a fost în gușă aproape c-a fost și-n căpușă, bălăcăreala producându-se mai mult decât parțial la vedere, în tabăra ”roșiilor” țambalul a fost atât de protejat încât de-abia la o lună și mai bine răzbat pe piața liberă ecourile răfuielilor meschino-ideologice, culminând cu decapitarea politică a celui care a fost ”ajutat” de unii colegi să rateze Primăria.

Ce-i drept, nu a fost nevoie de un ajutor substanțial, fostul edil având el însuși un rol determinant în … reușita acestui eșec! Deși a adunat aproape 16 mii de voturi, Portariuc a fost ras din funcția de la municipiu în favoarea … galonatului Macaleți. Galonat în sensul că a fost de două ori prefect, deputat și acum șef la CJ. Totuși, deși a prins aproape toate funcțiile, dom’ Costică nu a dat piept cu electoratul ca … persoană fizică – vorba unui fost coleg de ideologie – decât o singură dată când a beneficiat de un noroc cum rar se poate întâlni: unul dintre contracandidați (P. Ionescu – PDL) mutându-se la un colegiu în lumea de dincolo iar celălalt, Prăjiturică alias Străjeru, nereușind să scoată de la electorat decât compasiune, îngăduință, zâmbete dar nicidecum voturi.

like facebookUna peste alta, mai ales în politică, învingătorul ia tot deși dacă îmi aduc bine aminte, când a candidat la Primărie în 2008, șeful CJ a adunat aproape 5 mii de voturi, cam puține comparativ cu cele obținute în 2016 de proaspătul mazilit! În partea galbenă, tensiunile din precampanie și campanie au fost determinate atât de incoerența conducerii naționale cât și de cea a conducerii locale, bicefalismul fiind o otravă de neînghițit pentru unii.

Drept urmare, păreri de tot felul și acuzații mai mult sau mai puțin îndreptățite au distorsionat semnificativ listele de consilieri, efectul acestora regăsindu-se în procentele sub așteptări obținute. Cum s-ar spune, liberalii au … cotcodăcit inutil și păgubitor în public orice gâlceavă cât de mică, precum găina din basmul lui Creangă în timp ce social-democrații și-au umplut burdihanul cu probozeli și sfezi care în final au dat pe dinafară, ca la cocoșul din aceeași poveste, ”Punguța cu doi bani”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *