Secetă severă în mai multe zone ale județului Botoșani. Directorul Direcției Agricole: S-a ajuns până la uscarea culturilor

culturi afectate secetaJudețul Botoșani se confruntă cu o secetă pedologică pronunțată datorită precipitațiilor insuficiente, a temperaturilor ridicate și vânturilor foarte puternice înregistrate în perioada anterioară, a anunțat, luni, directorul Direcției Agricole, Cristian Delibaș. Cele mai afectate localități sunt cele de pe Lunca Prutului, acolo unde culturile de primăvară sunt compromise.

like facebookDeficitul de precipitații s-a accentuat începând cu luna iulie 2016 și a continuat până în prezent. Nivelul umidității în sol s-a redus considerabil și a devenit îngrijorător pentru culturile înființate în primăvara acestui an. În mai și iunie au fost precipitații izolate și de scurtă durată distribuite neuniform pe teritoriul județului. Din cauza deficitului de apă din sol, culturile de primăvară sunt cele care au avut de suferit. La nivelul județului putem vorbi microzone cu climat secetos, în special în Lunca Prutului. În comunele de pe malul Prutului se manifestă o secetă severă. S-a ajuns până la uscare, cultura cea mai afectată de secetă fiind porumbul, soia și floarea soarelui”, a spus directorul Direcției Agricole Botoșani.

Potrivit acestuia, dacă nu vor cădea precipitații în lunile iulie și august, arealul de secetă se va extinde, iar producția la culturile de primăvară va fi mică. Reprezentanții Direcției Agricole au informat și Ministerul Agriculturii cu privire la situația din Botoșani. De asemenea, luni s-a întrunit Comitetul Județean pentru Situații de Urgență pentru a discuta asupra acestei probleme și a dispune măsuri.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *