Controale la fructele și legumele din piață și magazine. Reprezentanții ANPC atrag atenția că sunt pline cu chimicale

dan nechifor protectia consumatoruluiRefuzul de a cumpăra fructe şi legume tratate chimic este, se pare, principala cale de protecţie a sănătăţii celor ce cumpără din pieţele botoşănene. Aceasta este concluzia desprinsă din discuţiile purtate în cadrul Consiliului Consultativ pentru Protecţia Consumatorilor, ce a avut loc marţi, 28 iunie, la Prefectură.

like facebookRidicată de Radu Căjvăneanu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor (APC), problema chimicalelor din fructe şi legume a fost semnalată şi de prefectul Dan Nechifor, acesta atrăgând atenţia asupra substanţelor folosite pentru falsificarea procesului de coacere sau chiar de creştere a produselor de pe tarabe. La solicitarea venită din partea APC pentru depistarea prin analize a cantităţilor de pesticide din fructele din piaţă, reprezentantul DSVSA (Direcţia Sanitar – Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor) a explicat că acestea nu se pot face la nivelul judeţului Botoşani.

„Este într-adevăr o problemă care în piaţă se vede cu ochiul liber. Fructe şi legume gigantice, harbuji cu miezul roşu dar cu sâmburii albi. Pur şi simplu oamenii nu trebuie să cumpere aşa ceva, pentru că cei care vând nu au decât conştiinţa profitului.”, a spus prefectul.

Dan Nechifor a atras atenţia şi asupra faptului că primarii din judeţ acordă cu prea mare lejeritate certificatele de producători, încurajând astfel vânzarea la Botoşani a unor cantităţi enorme de fructe şi legume neconforme aduse din alte judeţe sau chiar de peste graniţă.

Comisariatul botoşănean pentru Protecţia Consumatorilor are în derulare un control privind modul de vânzare a fructelor şi legumelor, până în prezent fiind găsiţi în neregulă 38 de operatori. Rezultatele sintetizate arată aplicarea a 26 de avertismente şi a 12 amenzi în valoarea totală de 32.000 de lei.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *