Statul roman condamnat pentru greselile anchetatorilor

Autoritatile romane au fost invinse la Curtea Europeana a Drepturilor Omului (CEDO) de o botosaneanca, dupa 17 ani de procese.

Instanta de la Strasbourg a condamnat statul roman la plata a 8.000 de euro daune morale catre Tatiana Trufin de 71 de ani, care a reclamat autoritatile pentru nedemararea unei anchete in privinta mortii fratelui ei.

Necazul femeii a inceput in 1992, cand fratele sau, Corneliu Tucaliuc, a fost gasit in stare de inconstienta pe un teren viran din bariera Sulitei. Barbatul aflat in coma profunda a fost internat de urgenta, dar cateva zile mai tarziu a decedat. Imediat dupa internarea lui in spital, Politia a solicitat efectuarea unui examen medico-legal, care a aratat o alcoolemie zero si existenta mai multor rani laA? cap, maini si picioare. Existand suspiciuni ca ar fi vorba de o agresiune, imediat dupa deces, conform procedurilor, politistii au solicitat un nou examen medico-legal. Rezultatele au fost cunoscute abia dupa trei luni, cand medicii legisti au avansat ipoteza ca de fapt barbatul ar fi suferit leziunile respective in urma unei caderi accidentale. Pe baza acestor concluzii, politistii au inchis dosarul.

Nemultumita de verdict, Tatiana Trufin a inceput demersuri pentru redeschiderea anchetei, iar in 1996 a reusit sa obtina avizul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Suceava pentru exhumarea cadavrului si realizarea unei noi expertize medico-legale. In urma necropsiei, medicii de la Laboratorul interior de medicina legala Iasi au constatat o fractura de baza de craniu, care nu fusese descoperita la prima necropsie din 1992. Mai mult, medicii ieseni au avansat ipoteza ca barbatul a fost lovit cu pumnii si picioarele, strans de gat, dupa care toracele i-a fost comprimat, probabil sub o greutate. Aceste concluzii au fost insusite si de Institutul de Medicina Legala "Mina Minovici", iar pe baza lor dosarul a fost redeschis. Cercetarile au scos la iveala mai multe carente in ancheta, acestea fiind recunoscute chiar de Politie.

Autorii crimei sunt in libertate

Pana in 2002, dosarul s-a aflat in atentia conducerii Inspectoratului Judetean de Politie figurand in categoria omorurilor cu autori neidentificati. Pentru a putea inchide dosarul, anchetatorii au schimbat incadrarea juridica a faptei din omor in lovituri cauzatoare de moarte. In acest fel, termenul de prescriptie a fost redus de la 20 de ani la numai 10.

"Este o nedreptate. Fratele meu a fost ucis, iar autorii au ramas in libertate. Era vorba de moartea unui om, iar Politia ar fi trebuit sa faca tot ce se putea pentru prinderea autorilor. De la bun inceput s-a incercat inchiderea acestui caz din motive inca necunoscute. Au musamalizat dosarul pentru a ascunde greselile facute de la bun inceput", a declarat Tatiana Trufin la clasarea dosarului pe motiv de prescriere a faptei.

Contestatiile femeii au fost epuizate la instantele din tara, iar in acest fel singura solutie a fost apelarea la institutia europeana care i-a dat castig de cauza. Sentinta urmeaza a fi publicata in Monitorul Oficial.