Debite crescute pe râurile din județul Botoșani. Administrația Bazinală Prut-Bârlad a impus starea de vigilenţă

inundatii paraul buhai- dorohoi- botosaniÎn cursul nopții de marți, în spaţiul hidrografic Prut – Bârlad s-au înregistrat precipitaţii însemnate, cu caracter torenţial: 38 l/mp la Ezer (judeţul Botoşani), 57 l/mp în comuna Rediu (judeţul Iaşi) şi 25.2 l/mp în comuna Plopana (judeţul Vaslui).

like facebookCa urmare a precipitaţilor au fost înregistrate creşteri de niveluri şi debite pe majoritatea cursurilor de apă din spaţiul hidrografic Prut – Bârlad: 47 cm pe râul Jijia în oraşul Dorohoi (județul Botoşani), 57 cm pe rîul Bahlui la Holboca (județul Iaşi) şi 9 cm pe râul Vaslui în comuna Satu Nou (județul Vaslui). Cu toate acestea nu s-au depășit cotele de apărare pe nici un curs de apă, inundaţiile locale fiind provocate din scurgeri importante de pe versanți și torenți.

Lucrările hidrotehnice aflate în administrarea ABA Prut-Bârlad s-au comportat în condiții de siguranță, iar echipele Apelor Române sunt pregătite să intervină cu materiale și utilaje, fiind instituită starea de vigilență maximă și monitorizarea permanentă a evoluţiei fenomenelor hidrometeorologice. Totodată, Administraţia Bazinală de Apă Prut – Bârlad prin unităţile sale teritoriale adaptează programele de exploatare ale acumulărilor în vederea asigurării tranşelor de atenuarea viiturilor.

Administrația Bazinală Prut-Bârlad a transmis atenționările de fenomene meteorologice periculoase imediate, de tip now-casting, emise de Centrele Meteorologice Regionale, conform fluxului informațional pentru situații de urgență. Avertizările au fost transmise către Prefectura județelor Botoşani, Iaşi şi Vaslui, la  Inspectoratele Județene pentru Situații de Urgență din Botoşani, Iaşi şi Vaslui, care, la rândul lor, le-au retransmis către Comitetele Locale pentru Situații de Urgență.

În prezent, angajați ai Administratiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad  monitorizează permanent cursurile de apă, pentru a evita evenimentele cu impact negativ, şi au în vedere măsuri de intervenţie în zonele  critice, în vederea asigurării unei secţiuni optime de scurgere a apei, se arată într-un comunicat de presă al Administratiei Bazinale de Apă Prut – Bârlad.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *