Mamă la 15 ani, un fenomen cronic în România. Minoră din Botoșani: Viața este dificilă, pentru că și eu sunt un copil

bebelus la spitalRomania numara cel mai mare numar de mame cu varste cuprinse intre 12 si 15 ani din Europa, scrie AFP, care noteaza ca circa 18.600 de adolescente romance au nascut in 2014 – o cifra in usoara scadere fata de 2013, potrivit Institutului roman de statistica. Peste doua treimi din numarul total al acestor mame-copii traiesc in mediul rural, scrie HotNews.

like facebook„Dumnezeu mi-a dat aceasta fata minunata”, povesteste Lorena, 15 ani. „Dar viata este dificila, pentru ca si eu sunt un copil”.

„Nu mi-am dorit (aceasta sarcina), as fi vrut sa se intample mai tarziu”, spune tanara din Botosani (nord), leganandu-si copilul. Ea traieste cu prietenul sau ci cu alte sapte familii intr-o cladire dezafectata.

La cativa kilometri distanta, Diana, 15 ani, povesteste si ea ca a plans cand a aflat ca e insarcinata.

„Viata mea s-a schimbat enorm”, adauga adolescenta cu parul lung, negru, care regreta ca „nu se mai poate juca cu fetele”, ca inainte. Abandonata de tatal sau cand era mica, traieste cu mama si cu cei sase frati si surori intr-un apartament de doua camere.

Desi nu exista cifre oficiale, ONG-urile estimeaza ca minoritatea roma, in randul carora casatoriile dintre copii sunt frecvente, este afectata puternic de acest fenomen.

„Este vorba de un fenomen complex provocat de saracie, de imigratie – in urma careia numerosi copii sunt lasati in grija parintilor – si in special de lipsa educatiei in materie de reproductie”, a declarat presedintele filialei romanesti a asoociatiei Salvati copiii, Gabriela Alexandrescu.

„In localitatile in care am mers, majoritatea tinerilor nu au urmat niciun curs in materie”, subliniaza ea.

La sfarsitul lui 2015, evocand o situatie „critica”, aproximativ 60 de ONG-uri au cerut ministerului Educatiei sa introduca un curs de educatie sexuala in scoli. Semnatarii considera ca acest lucru ar permite limitarea numarului de sarcini nedorite, dar si protejarea tinerilor de bolile cu transmisie sexuala.

„Ministerul Sanatatii sustine introducerea cursului de educatie sanitara, care include notiuni de igiena, informatii privind bolile cu transmisie sexuala si reproducerea”, a declarat purtatorul de cuvant Oana Grigore, care a precizat ca au avut loc mai multe reuniuni de lucru cu expertii ministerului Educatiei.

Declarandu-se „preocupat de numarul considerabil de sarcini precoce nedorite”, Comitetul Natiunilor Unite pentru drepturi economice, sociale si culturale a cerut Romaniei sa adopte o strategie nationala legata de sanatatea sexuala.

Dar circa 20 de asociatii, dintre care unele sunt legate de bisericile Ortodoxa si Catolica, au criticat un astfel de proiect, sustinand ca „nimic nu dovedeste utilitatea acestor cursuri” pentru reducerea natalitatii in randul adolescentelor.

„Mi se pare ca suntem pe punctul de a arde etapele. Daca aceasta situatie ne ingrijoreaza, trebuie inceput prin a discuta cu parintii, cerandu-le sa fie mai atenti la copiii lor”, a declarat Cristina Benga, vicepresedintele Asociatiei parintilor pentru cursurile de religie (APOR).

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *