Doar 500.000 de bugetari, în calcul pentru salarii mai mari. Sindicatele: O femeie de serviciu ar putea căștiga cât un doctor

bani numaratiTrei saptamani de azi inainte, sindicatele si ministrul muncii negociaza cresterea salariilor pentru bugetari. Deocamdata sunt luati in calcul doar cei care castiga intre 1250 si 2500 de lei, adica 500.000 de angajati din cei peste 1,2 milioane.

Sindicatele vor mariri pentru toti, dar oficialii le transmit ca nu sunt bani in urmatorul an si jumatate.

Guvernul are la dispozitie doar 2,3 miliarde de lei pentru cresterile salarile care ar urma sa fie operate in urmatorul an si jumatate.

like facebook„Avem resurse cu care putem remedia doar o parte dintre disfunctionalitati. nu putem multumi pe toata lumea”, spune Dragos Pislaru, ministrul Muncii.

„Pentru a nu avea cresteri salariale nemultumitoare, practic inexistente, de genul 10-15-20 de lei intre 2 clase consecutive de salarizare, e clar ca guvernul trebuie sa scoata la bataie bani mai multi”, replicaAnton Hadar, pres. FNS Alma Mater.

“Se impune o lege a salarizarii pentru ca exista riscul major ca aceasta ordonanta sa creeze anumite nemultumiri”, crede Simion Hancescu, pres. FSLI.

Sindicatele din sanatate atrag atentia ca vor fi marite doar salariile mici, o femeie de serviciu, care acum ia aproximativ 1300 de lei sau o infirmiera cu 1500 de lei ar putea ajunge sa castige la fel ca un doctor din mediul rural.

Iar in invatamant, un profesor debutant, care acum castiga, in medie, 1580 de lei ar putea primi mai mult decat un profesor cu 6 ani vechime, de pilda. Constient de acest lucru, Ministrul Muncii le cere oamenilor … rabdare.

„M-as bucura insa ca, in spiritul Sarbatorilor Pascale, poate sa reconsidere sau sa suspende temporar acest program al manifestatiilor, pana cand vor vedea ce va iesi”, spune Dragos Pislaru, ministrul Muncii.

Dar sindicatele nu au de gand sa renunte la proteste. In prezent, un angajat poate avea un salariu si de 4 ori mai mare sau mai mic decat un alt bugetar cu aceeasi functie dintr-o alta institutie.

Un consilier juridic din Ministerul Economiei, de pilda, este platit mai prost decat un sofer de la ministerul Muncii.

Maine sunt asteptati la discutii la minister reprezentantii angajatilor din sanatate, iar miercuri cei de la educatie.

 

Sursa: Stirile ProTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *