Cel mai periculos interlop botoşănean dă în judecată închisoarea în care se află

clamparuInterlopul Ioan Clămparu a dat în judecată Penitenciarul Iaşi, nemulţumit de condiţiile de detenţie. El vrea mai mai mult spaţiu şi mai multă apă caldă. În plângerea adresată instanţei, Clămparu a scris că lipsa acestor facilităţi duce la conflicte între deţinuţi.

Ioan Clămparu (47 de ani), considerat a fi unul dintre cei mai periculoşi lideri interlopi români, este nemulţumit de condiţiile de detenţie din puşcărie. Botoşăneanul, poreclit şi „Papa”, „Cap de Porc”, „Omu’” sau „Ion de la Madrid”, s-a plâns judecătorilor că nu are loc în celulă şi a cerut obligarea Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi să-i asigure un spaţiu de patru metri pătraţi. Clămparu execută o pedeapsă de 18 ani şi 9 luni de închisoare.

10 mp din 16 mp, ocupaţi de mobilă

Recent, liderul lumii interlope a dat în judecată Penitenciarul de Maximă Siguranţă Iaşi, unde este încarcerat, sub pretextul că are prea mulţi colegi de celulă. Ioan Clămparu s-a plâns Judecătoriei Iaşi că este cazat într-o cameră de detenţie de aproximativ 16 metri pătraţi cu alţi cinci deţinuţi, iar uneori cu şapte. Acesta a menţionat în cererea de chemare în judecată că paturile suprapuse şi cele două mese ocupă aproximativ 10 metri din celulă, astfel încât pentru deţinuţi rămân doar şase metri pătraţi.

Certuri între deţinuţi

„În camera unde suntem cazaţi şase deţinuţi şi uneori opt deţinuţi ar trebui cazaţi maxim trei deţinuţi. Lipsa de spaţiu de persoană prevăzut de lege provoacă permanent discuţii şi tensiuni între deţinuţi, începând de la servitul mesei şi continuând cu tot cu programul zilnic, inclusiv folosirea toaletei, depozitarea bunurilor, a veselei şi a alimentelor, spaţiul fiind extrem de insuficient”, arată Ioan Clămparu, în plângerea adresată Judecătoriei Iaşi.

Prin urmare, condamnatul a cerut magistraţilor să oblige Penitenciarul Iaşi să-l cazeze într-o cameră de detenţie unde să i se asigure, după cum prevede legea, un spaţiu de minimum patru metri pătraţi doar pentru el. „Au fost pronunţate hotărâri ale unor instanţe de judecată, cât şi încheieri ale unor judecători de supraveghere  prin care au dispus obligarea respectivelor penitenciare să asigure persoanei care a introdus plângerea minim patru metri pătraţi de persoană în camera de deţinere, aşa cum prevede şi art 3 din CEDO. (…) Consider că legea ar trebui respectată, neavând relevanţă orice motivare sau argumentare pentru a fi încălcată”, mai precizează Clămparu în plângere.

Grad de ocupare 200%

Deţinutul s-a adresat iniţial, în legătură cu supraaglomerarea, judecătorului de supraveghere din Penitenciar, afirmând şi că în celula sa nu sunt mese şi scaune suficiente pentru a servi masa, deţinuţii fiind nevoiţi să-şi depoziteze bunurile sub paturi, iar programul de distribuire a apei calde este doar de o oră şi astfel nu au timp suficient pentru a se spăla. Judecătorul de supraveghere i-a respins plângerea liderului interlop ca nefondată, iar acesta s-a adresat Judecătoriei Iaşi. Primul termen al procesului va fi pe 29 martie.

În documentele depuse la instanţă, Penitenciarul Iaşi a recunoscut că în camera de detenţie din Secţia de Maximă Siguranţă în care este cazat Clămparu gradul de ocupare este de 200% , dar a precizat că, având în vedere numărul mare de condamnaţi la închisoare cu executare, este imposibilă descongestionarea unităţii. Conducerea Penitenciarului a mai susţiut că face eforturi periodice pentru transferul unor deţinuţi în alte locuri de detenţie, doar de la începutul acestui an propunându-se mutarea a 674 de persoane pentru că a fost depăşită capacitatea maximă de cazare.

Ioan Clămparu a fost condamnat la 20 de ani de închisoare în Spania şi la  11 ani şi 8 luni în România pentru proxenetism. Botoşăneanul a fost acuzat de anchetatori că a dezvoltat una dintre cele mai mari reţele europene de crimă organizată care se ocupa cu prostituţia în mai multe ţări occidentale. De pe urma tinerelor care se prostituau în special în Madrid, reţeaua condusă de Clămparu ar fi strâns milioane de dolari. Pe 11 martie, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis să-i reducă din pedeapsa  interlopului perioadele petrecute în arest preventiv sau în închisorile din Spania, acesta rămânând să execute 18 ani şi 9 luni de detenţie.

Sursa: 7est.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *