Ziua Mondială anti SIDA, marcată în avans la Botoșani

sidaAsociaţia Tereza Botosani in parteneriat cu Crucea Rosie-Filiala Botosani si Directia de Sanatate Publica Botosani implementează la nivelul judeţului Botosani Campania „InspiRED”, un proiect al Uniunii Naționale a Organizațiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA). Proiectul îşi propune să aducă în atenţia comunităţii problematica infecţiei cu HIV, faptul că persoanele cu HIV există, că ele au dreptul la o viaţă normală, invitând populaţia la informare, deschidere, acceptare şi toleranţă. Acţiunile au loc în contextul în care la 1 Decembrie se marchează la nivel mondial lupta cu virusul HIV şi susţinerea pentru cei care trăiesc cu HIV.

like facebookCampania a debutat vineri cu o dezbatere cu actori implicaţi cu tema „HIV/SIDA o problemă a comunităţii”.

Este o campanie care respectă pe fiecare om, indiferent de statul lui. La nivelul județului Botoșani vor mai avea loc campanii de informare în şcolile din judeţ cu teme legate de prevenirea infecţiei cu HIV în rândul tinerilor, o campanie de informare stradală cu ajutorul unor pliante care vor fi distribuite populaţiei, grupuri de suport cu pacienţii seropozitivi din judeţ”, a declarat Carmen Alexa, președintele Asociației Tereza Botoșani.

Un raport recent al Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării arată că populaţia consideră că persoanele seropozitive sunt categoria de persoane cele mai expuse riscului de discriminare în România (Percepții și atitudini privind discriminarea. Raport de cercetare realizat pentru Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării, (august 2015)).

In acest context, Campania „InspiRED” îndeamnă oamenii să fie informați cu privire la infecția cu HIV și modalitățile de transmitere, să aibă o atitudine responsabilă și deschisă față de persoanele infectate cu HIV, în care teama nu își mai găsește locul, să manifeste deschidere față de persoanele ce trăiesc cu HIV/SIDA atunci când  au ocazia să le întâlnească ori  să vorbească despre ele.

Conform datelor de la nivelul Compartimentului de Monitorizare al Infectiei HIV/SIDA de la nivelul INBI Matei Balş, în România trăiau la 30 iunie 2015 un număr de 13.277 persoane infectate cu HIV, iar în primele 6 luni ale anului s-au diagnosticat cu infecţie HIV un număr de 333 de persoane.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *