Avocat acuzat de zeci de infracţiuni. Pățania unuia dintre cei mai cunoscuți apărători din Botoșani

marian jurgiuUn bărbat din Botoşani a ajuns să fie acuzat de procurori de o suită de infracţiuni după ce s-ar fi dat drept avocat, deşi nu avea această calitate. Este vorba despre un avocat al baroului Bota ce a fost scos în afara legii, Astfel, avocatul botoşănean este acuzat de 47 de infracţiuni de înşelăciune, 77 de infracţiuni de fals sub semnătură privată, 16 infracţiuni de participaţie improprie la infracţiunea de abuz în serviciu şi 95 de infracţiuni privind folosirea fără drept a denumirilor specifice formelor de exercitare a profesiei de avocat.

Persoana în cauză este Marian Jurgiu ce a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, acesta fiind trimis în judecată alături de Pompiliu Bota, fondatorul barului Bota.

Potrivit procurorilor, în perioada 2010-2015 acesta a dus în eroare 65 de persoane ce erau moştenitorii unor persoane decedate în accidentele rutiere spunând că este avocat şi le poate reprezenta în instanţă. Anchetatorii spun că Jurgiu ştia că nu poate profesa aşa că a reprezentat în instanţă clienţii în calitate de mandatar cu titlu gratuit, iar ulterior a împărţit banii primiţi de la asiguratori cu părţile din proces.

like facebookMai mult decât atât, ar fi falsificat chitanţele şi facturile reprezentând onorariul de avocat şi a determinat 16 judecători de la diferite instanţe din ţară să oblige părţile adverse din dosar să plătească cheltuielile de judecată.

„Din cercetările efectuate a fost identificat un tipar, un mod de operare, pus la punct şi perfecționat de inculpatul Jurgiu Marian Ionel prin intermediul căruia a reuşit să inducă în eroare un număr important de persoane vătămate, obţinând sume de bani semnificative a căror cuantum variază între câteva mii de lei, putând ajunge la sume de peste 100.000 euro. Inculpatul Jurgiu Marian Ionel identifica şi inducea în eroare moştenitorii victimelor unor accidente rutiere cărora, utilizând înscrisuri fictive, le-a creat convingerea falsă că are calitatea de avocat şi, profitând de un moment de vulnerabilitate emoţională a acestora, le-a determinat să întocmească o serie de documente pe care acestea nu le-ar fi semnat în condiţii normale, documente în baza cărora inculpatul şi-a însuşit o parte importantă din sumele de bani primite cu titlu de despăgubiri de la societăţile de asigurări. În punerea în aplicare a rezoluţiei infracţionale, inculpatul îşi selecta victimele care se aflau într-un moment de maximă vulnerabilitate emoţională, acestea trecând printr-o traumă psihică, cauzată de pierderea subită a unei persoane apropiate, dublată de preocupările cauzate de înmormântare”, se arată în rechizitoriu.

Anchetatorii spun că bărbatul acosta unii clienţii chiar în timpul în care persoana decedată se afla încă la morgă sau imediat după înmormântare, speculând astfel traumele suferite şi lipsa de cunoştinţe juridice. Ulterior semnau un contract de reprezentare, însă pe lângă acesta oameni erau puşi să semneze şi o procură la notariat prin care îl împuterniceau să îi reprezinte ca mandatar cu titlu gratuit. Prin această sintagmă titlu gratuit procurorii afirmă că Jurgiu nu mai avea voie să încaseze bani de la victime, însă de fapt împărţea câştigurile obţinute în instanţă.

Contactat, Marian Jurgiu a menţionat că lasă justiţia să hotărască, însă spune că de 12 ani problema celor două barouri din România a fost nesoluţionată până la apariţia unui Recurs în Interesul Legii, iar toate faptele de care este incriminat s-a petrecut înaintea acestui recurs. Mai mult, acesta susţine că procurorul care a instrumentat dosarul său este înscris în Baroul de Avocaţi Suceava.

„De 12 ani problema celor doua barouri a fost lasata nesolutionata. Anul acesta pe 2.10 s a publicat in MO un RIL care a transat problema. Toate faptele retinute in sarcina noastra au fost savârsite inainte de RIL
Am sute de hotarari judecatoresti date de judecatori de la toate instantele, in numele legii, care mi-au consfintit calitatea de avocat. Toate infractiunile retinute au legatura directa cu profesia fara drept.
Acest rechizitoriu este opera unui procuror ceceste avocat la Baroul Suceava care ne-a si formulat plangerea. Intelegeti dumneavoastra ce vreti din asta”, a declarat Marian Jurgiu.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *