Deputatul Șoptică: Riscul ca fermierii să rămână fără banii de la Uniunea Europeană este uriaș

soptica costel in parlamentDeputatul PNL Costel Șoptică acuză faptul că sunt aproape doi ani de când Uniunea Europeană a intrat în alt exercițiu financiar, timp în care România nu a reușit să demareze niciun proiect și să facă vreo plată prin Programul Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020. Șoptică a făcut o declarație politică în Parlament susținând că absorbția fondurilor UE pentru perioada de alocare 2014-2020 este zero.

like facebookCu toate acestea, coaliția de guvernare ne anunță că PNDR este cel mai avansat program pe care România îl derulează cu fonduri europene. De unde se poate trage concluzia că lucrurile merg foarte prost pe toate direcțiile de acțiune. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a anunțat cu mândrie că, într-o jumătate de an, a primit peste 2.700 de cereri de finanțare prin PNDR 2014-2020, în valoare de circa 320 milioane de euro. Numai că peste 60% sunt proiecte pentru instalarea tinerilor fermieri, cu o valoare maximă de 50.000 de euro, ce implică unele dintre cele mai simple documentații. Dar nici așa nu s-a făcut nimic pentru promovarea proiectelor, iar beneficiarii nu au reușit să primească niciun ban. De altfel, ar fi fost imposibil să demareze vreun proiect, pentru că Ministerul Agriculturii tot modifică ghidurile de finanțate, astfel că beneficiarii nu știu cum trebuie să arate proiectele lor”, a mai spus deputatul botoșănean.

Soptică consideră că aceste întârzieri sunt rezultatul direct al incompetenței guvernanților.

Întârzierile de acum o să ne coste foarte mult în 2020. Nu vom avea timp să terminăm proiectele, iar banii pe care ar trebui să-i primim de la Uniunea Europeană se vor pierde. Impactul asupra dezvoltării agriculturii este greu de calculat acum, dar premisele sunt dintre cele mai sumbre. Avem exemplul PNDR 2007-2013, unde proiectele au fost reziliate pe bandă rulantă de la începutul acestui an. Partidul Național Liberal din care fac parte a atras atenția de mai multe ori asupra situației grave cu care se confruntă agricultura, tocmi din cauza lipsei capacității Guvernului, a Ministerului Agriculturii de a promova politici adecvate și de a le implementa. Și PNL va continua să facă presiuni ca lucrurile să se îndrepte, pentru că riscul ca fermierii să rămână fără banii de la Uniunea Europeană este uriaș”, a concluzionat Șoptică.

One thought on “Deputatul Șoptică: Riscul ca fermierii să rămână fără banii de la Uniunea Europeană este uriaș

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *