Un tânăr de 23 de ani și-a dezvoltat o fermă zootehnică prin fonduri europene obținute prin GAL Valea Siretului de Sus

Gal Valea Siretului de Sus

 

Mihai-Daniel Rădeanu are 23 ani și provine dintr-o familie de agricultori. Încă din copilărie și-a ajutat părinții în gospodărie. Începând din 2013, respectiv luna octombrie a preluat întreaga exploatație de la tatăl său, respectiv 2,80 ha pământ pe care a fost cultivat 1 ha legume și 1,8 ha alte plante de nutreț, cu scopul de a o dezvolta și pentru a–și crea o mică afacere. De asemenea, a preluat 3 vaci de lapte și 100 de ovine, de la care urmează să valorifice laptele și produșii în viu.

tractor fermier tudora- BotosaniScopul tânărului Rădeanu Mihai-Daniel a fost de a-și dezvolta exploataţia zootehnică prin creşterea efectivului de animale, în special de ovine, dar și de vaci de lapte. În acest sens, solicitantul Rădeanu Mihai-Daniel a accesat Programul Naţional de Dezvoltare Rurală pentru obţinerea sprijinului financiar nerambursabil FEADR, prin GAL Valea Siretului de Sus.

Oportunitatea investiției propuse:

– Zona are potențial ridicat pentru creșterea ovinelor, comuna Tudora fiind una din comunele fruntașe din județ la numărul de ovine, (aceste animale fiind majoritare în ferma solicitantului), iar terenul este favorabil culturii de  lucernă și porumb boabe.

– Extinderea activității zootehnice în zona prin aplicarea unui management performant.

– Consolidarea exploatațiilor agricole comerciale în această zonă prin orientarea către investiții menite să reducă costurile de producție, să crească productivitatea muncii și implicit eficiența economică.

– Posibilitatea accesării fondurilor FEADR de către tinerii fermieri pentru realizarea de investiții cu scopul modernizării bazei de echipament, eficientizării activității și creșterii veniturilor.

fermier tudora- BotosaniDupă încasarea primei tranșe de plată, beneficiarul a achiziționat un tractor de 85 CP, și o serie de utilaje (balotieră, cositoare, plug), toate aceste achiziții depășind valoarea de 24.000 euro. Acest lucru evidențiază dorința tânărului de modernizare a fermei.

În decurs de un an, exploatația a crescut de la 100 de ovine la 182 capete și de la 3 bovine de lapte, la 6 bovine de lapte și 5 capete tineret bovin.

În viitorul apropiat, beneficiarul va urma cursul de Managementul fermei prin Măsura 111 din PNDR, organizat de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pentru a-și întări cunoștințele despre eficientizarea resurselor din cadrul fermei.

 

Titlul proiectului: Instalarea fermierului Rădeanu Mihai Daniel

Proiect finanțat prin Axa I a Programului Național de Dezvoltare Rurală, Măsura 41.112 ”Instalarea tinerilor fermieri”

Beneficiar: Rădeanu Mihai Daniel

Localizare: comuna Tudora

Perioada de implementare: februarie 2014 – decembrie 2015

Buget total: 40.000 euro

Finanțare nerambursabilă: 40.000 euro

Cofinanțare (contribuția beneficiarului): nu este cazul

Domeniul de activitate: creșterea ovinelor

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *