S-a stins din viaţă un cunoscut profesor universitar originar din Botoşani

Gheorghe ZetReputatul profesor universitar Gheorghe Zet, care a activat zeci de ani in cadrul Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi, a trecut in aceste zile in nefiinta la varsta de 72 de ani dupa o grea suferinta. Colegii sai din cadrul institutiei de invatamant au tinut sa-i aduca un omagiu si au publicat un emotionant mesaj in memoria cercetatorului si profesorului care a disparut. Gheorghe Zet a fost de-a lungul anilor membru al multor societati stiintifice nationale si internationale, cum ar fi Societatea Romana de Fizica, Societatea Romana de Gravitatie si Relativitate Generala, Societatea Balcanica a Geometrilor, Societatea Americana de Matematica, Societatea Europeana de Fizica.

Colegii si prietenii acestuia s-au aratat surprinsi de dispatia lui Gheorghe Zet. „Profesorul, cercetatorul si nu in ultimul rand mentorul Gheorghe Zet ne va ramane mereu alaturi prin realizarile unei vieti traite in slujba stiintei, in care a calauzit generatii dupa generatii de tineri inspre a deveni cea mai buna versiune a lor, atat ca oameni, cat si ca specialisti. A fost membru al multor societati stiintifice nationale si internationale, a fost membru fondator si presedinte al Societatii Romane de Gravitatie si Relativitate Generala si, de asemenea, membru fondator al Societatii Balcanice a Geometrilor. In aceasta calitate, a facut parte din comitetele stiintifice ale mai multor congrese, conferinte si simpozioane stiintifice in domeniu, organizate sub egida societatilor respective. Dumnezeu sa va odihneasca, domnule profesor!”, au aratat colegii acestuia din cadrul Universitatii Tehnice.

Gheorghe Zet s-a nascut la 7 iulie 1943, in comuna Mileanca, din judetul Botosani, si a urmat Liceul Teoretic Nr. 1 „Gr. Ghica” din Dorohoi. Intre anii 1960 – 1965 a urmat cursurile Facultatii de Fizica, din cadrul Universitatii Al.I. Cuza din Iasi. Pasionat si de matematica, a urmat in perioada 1965-1969 Facultatea de Matematica-Mecanica de la UAIC. Incepand din anul 1967, timp de peste 40 de ani, a fost cadru didactic al Institutul Politehnic Iasi, desemnandu-i-se si functii de conducere precum sef al Catedrei de Fizica, Secretar Stiintific al Senatului Universitar, iar intre anii 1996-2004 a fost cancelar al Universitatii Tehnice Gheorghe Asachi din Iasi.

Sursa: Buna Ziua Iaşi

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *