Botoșăneancă diagnosticată cu o boală extrem de rară. În lume e un caz la 500 de milioane de oameni

operatie Buna ziua iasiO tânără din Botoșani suferă de o afecțiune extrem de rară, iar, când au întâlnit-o, medicilor din Iași nu le-a venit să creadă ce văd. În lume, se întâlnește un caz la 500 de milioane.

Tânăra în vârstă de 21 ani a fost internată în luna februarie 2015 la Maternitatea Cuza Vodă din Iași pentru a naște. Investigațiile de specialitate au fost văzute de mai multi medici, pentru că nu le venea să creadă. Tânăra avea inima în partea dreapta și tetralogie Fallot, o malformație congenitală care cuprinde patru defecte majore ale inimii și vaselor mari de sânge. Această asociere dintre situs inversus și tetralogie Fallot este o raritate în medicină.

like facebookOperația de cezariană a fost efectuată la Institutul de Boli Cardiovasculare din Iași de o echipă multidisciplinară. În timpul intervenției, nu au fost complicații, tânăra devenind mama unei fetițe de 2.300 grame, perfect sănătoasă. Botoșăneanca a aflat la vârsta de 12 ani că este bolnavă, dar nu a fost consultată de un cardiolog pe perioada sarcinii. În teorie, medicii obstetricieni recomandă ca o femeie cu angiocardiopatie congenitală (tetralogie Fallot) nu trebuie să se căsătorească, iar dacă o face nu trebuie să aibă copii.

Medicii cardiologi și obstetricieni au precizat atunci că nu au mai intalnit un caz in care pacienta sa aiba inima pe partea dreapta si tetralogie Fallot si sa duca sarcina la termen, fara incidente si sa nasca un copil sanatos.

Prof. dr. Grigore Tinica, managerul Institutului de Boli Cardiovasculare din Iasi, a declarat dupa externarea pacientei ca aceasta a primit un tratament la domiciliu urmand sa revina la control. Au trecut sase luni de atunci, dar tanara din judetul Botosani nu a mai venit la spital.

„Probabil tanara se simte bine si a considerat ca nu este necesar sa vina la control. Ea trebuia sa revina la spital, dar nu a mai venit. O vom cauta noi pentru o noua evaluare a starii de sanatate si sa vedem daca tratamentul medicamentos pe care i l-am dat la externare trebuie inlocuit”, a declarat, pentru Bzi.ro, prof. dr. Grigore Tinica.

La plecarea din maternitate, medicul obstetrician curant i-a sugerat tinerei să revina la control, dar nici aici nu s-a prezentat.

„Noi programam pacientele la control dupa o luna si pana la trei luni de la externare. Aceasta pacienta nu a mai venit pentru control ginecologic. Avand in vedere patologia de care sufera, controlul periodic este obligatoriu, mai ales la cardiologie”, a declarat, tot pentru Bzi.ro, dr. Emil Anton de la Maternitatea Cuza Voda din Iasi care a efectuat operatia de cezariana.

În literatura de specialitate, tetralogia Fallot este descrisa ca o malformatie congenitala cardiaca cianotica, responsabila pentru nivelul scazut de oxigen din sânge. Medicii de specialitate au precizat ca aceasta afectiune duce la cianoza, culoarea pielii devine albastruie. Tetralogia Fallot include patru defecte ale inimii si vaselor de sânge: defect septal ventricular care reprezinta o gaura între ventriculul stâng si cel drept; îngustarea fluxului tractului pulmonar, valva si artera care leaga inima cu plamânii; suprasolicitarea aortei, artera care transporta oxigenul în organism; hipertropie ventriculara dreapta, îngustarea unui perete muscular al ventriculului drept.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *