VIDEO Leon Dănăilă a devenit cetăţean de onoare a municipiului Botoşani

leon danaila cetatean de onoare botosaniDoctorul neorochirurg Leon Dănăilă a primit, miercuri, distincţia de cetăţean de onoare al municipiului Botoşani de la primarul Ovidiu Portariuc. La manifestare au mai fost prezenţi prefectul Costică Macaleţi, subprefectul Gelu Ţigănucă, oameni de cultură, foşti pacienţi ai medicului, şefa IŞJ.

like facebook“La început, în 1974, am fost propus de Ceauşescu şi de profesorul Arsenie, să-l operez pe primul ministru a lui Kim Ir-sen. A avut o operaţie foarte dificilă. Eu eram tânăr şi nu mi-am dat seama de importanţa atât de mare a acestui fapt. Acum parcă îmi e frică, dacă nu era bine, ce se întâmpla. În 1977, într-o noapte, la ora 12.00, m-am trezit în faţa blocului cu două maşini ale securităţii, cu girofaruri. Au venit la mine şi mi-au spus: sunteţi delegate să mergeţi şi să-l consultaţi pe preşedintele Algeriei, care este foarte bolnav. Le-am spus că nu am paşaport iar ei mi-au spus: poftim paşaportul. Avea fotografia şi iscălitura mea pe el. Am plecat imediat. La ora 1.00 am ajuns la aeroport, m-am urcat în avion. 200 de locuri dar avionul era gol. Doar securistul care mă urmărea a fost în avion cu mine. Stewardesa mi-a spus: domnule aveţi trei mese până dimineaţa. Zic: doamnă, dar eu nu mănânc noaptea. Eu vreau să mă odihnesc. Securistul mi-a spus: vreau eu să mănânc. M-am culcat pe două bănci şi îl auzeam cum toarnă vin, mănâncă”, a povestit celebrul medic.

Apoi acesta şi-a adus aminte de copilărie şi greutăţile pe care le-a întâmpinat precum şi sacrificiile pe care le-a făcut de-a lungul carierei.

“Mi-am petrecut anii copilăriei la Darabani. Locurile respective au rămas neclintite dar cel care le-a părăsit am fost eu. M-am avântat în necunoscut şi a trebuit să lupt singur cu viaţa şi obstacolele ei. Am venit din lumea satelor unde nu am cunoscut decât ce înseamnă munca, suferinţa şi foamea. Am avut părinţi buni, foate deschişi şi cu o înţelepciune extraordinară. Întotdeauna mi-au spus să fac bine şi să nu cer nimic în loc. De cele mai multe ori, la lucrurile frumoase se ajunge doar prin suferinţă. Răbdarea şi vicisitudinile sunt considerate de mine a fi cheia succesului. Am fost exigent cu mine, înainte de a fi cu ceilalţi. Când suntem tineri credem viaţa ni se cuvine şi este eternă dar când ne îndepărtăm tot mai mult de tinereţe, descoperim că viaţa este un dar de sus. Mi-am ales cariera de medic pentru a dărui şanse de viaţă tuturor oamenilor suferinzi. Mi-a plăcut tot timpul lucrul bine făcut şi nu am înfăptuit nimic din datorie. Am pus suflet în toate activităţile mele. M-am convins că dacă cineva vrea să se afirme, indiferent din ce clasă socială profine, poate să o facă. Am considerat neurochirurgia ca o adevărată religie căreia i-am consacrat totul. Dacă doreşti să devii performant în domeniul medicinii trebuie să renunţi la o mare parte din viaţa personală”, a mai spus Leon Dănăilă.

Primarul municipiului a menţionat că a avut onoare de a-l avea pe Leon Dănăilă profesor în urmă cu peste 10 ani şi întâlnirea a avut un puternic impact asupra sa. L-a impresionat modestia sa şi credinţa.

„L-am cunoscut pe domnul profesor Leon Dănăilă cu aproximativ 10-12 ani în urmă, atunci când am avut şansa, privilegiul de a-l avea ca profesor şi vreau să vă spun că nimic nu poate avea un impact mai puternic asupra unui tânăr decât întâlnirea cu un mare profesor. Domnul Leon Dănăilă a impresionat şi impresionează prin modestie. Ne-a insuflat nouă pasiunea cunoaşterii şi dragostea de cunoaştere, credinţa în Dumnezeu. Îmi amintesc şi acum sălile de seminar cu aproape 200 de persoane, unde parcă la un semn se lăsa linişte când intra domnul profesor în clasă şi toţi încrercau să absoarbă cuvintele domniei sale. Îmi amintesc şi acum cum ne spunea <dragilor, nu există minune mai mare pe pământ lăsată de la Dumnezeu decât creierul omenesc şi nu cunoaştem decât 15-20% din acesta>. Astea sunt cuvintele care mi-au rămas în minte şi sigur atitutudinea domnului profesor care ne rămâne mereu în inimă şi a fost deosebită plăcerea şi bucuria de a-l primit ieri în Botoşani şi le mulţumesc şi colegilor noştri. Domnul Leon Dănăilă este o personalitate de prim rang care merită să fie cetăţean de onoare al Botoşaniului, De fapt, noi suntem onoraţi că domnul profesor este cetăţean de onoare al Botoşaniului. Eu l-am cunoscut ca profesor, domnia sa este medic, profesor, om de ştiijnţă, un adevărat om universal, un om al renaşterii cum rar mai găsim în zilele noastre”, a declarat Ovidiu Portariuc, primarul municipiului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *