Procurorii DNA cer arestarea unui procuror botoşănean cercetat pentru luare de mită

Vasile Selaru
Vasile Selaru. Foto: Monitorul de Botoşani

Plasat în arest la domiciliu, în dosarul în care este judecat pentru fapte de corupţie, fostul procuror botoşănean Vasile Şelaru este acuzat de procurorii DNA că a încălcat obligaţiile impuse, motiv pentru care au cerut din nou arestarea sa preventivă.

like facebookMagistratului botoşănean i-au fost stabilit o serie de obligaţii, pe lângă interdicţia de a ieşi din casă, fără încuviinţarea instanţei, procurorului Şelaru i s-a impus să nu ia legătura cu ceilalţi inculpaţi din dosar sau familiile acestora.

Procurorii DNA, au cerut magistraţilor Curţii de Apel Iaşi arestarea preventivă a lui Vasile Şelaru, arătând că cesta a încălcat obligaţiile impuse. Pe durata arestului la domiciliu, fostului procuror i s-a încuviinţat părăsirea imobilului pentru a se deplasa câte trei ore pe zi, timp de mai bine de o lună, la un cabinet stomatologic, în vederea efectuării unor tratamente de specialitate. Numai că, spun procurorii DNA, Şelaru s-ar fi folosit de ”fereastra” din arestul la domiciliu, pentru a lua legătura cu celelalte părţi din dosar, cărora le vindea influenţa.

În timp ce procurorii DNA au cerut înlocuirea arestului la domiciliu cu arestul preventiv, Vasile Şelaru, la rândul său, a solicitat judecătorilor Curţii de Apel Iaşi înlocuirea obligaţiilor referitoare la interdicţia de a lua legătura cu părţile din dosar, respectiv familiile acestora. Ambele solicitări au fost respinse de instanţă.

Procurorii DNA au contestat hotărârea, urmând ca magistraţii Instanţei Supreme să decidă dacă Vasile Şelaru va rămâne în arest la domiciliu sau se va întoarce după gratii. Procurorul Vasile Şelaru este acuzat că a solicitat bani de la mai multe persoane, cărora le promitea că va interveni pe lângă alţi magistraţi pentru a le soluţiona favorabil dosarele în care erau cercetaţi. Rechizitoriul întocmit de procurorii DNA arată că magistratul vasluian era extrem de prudent cu cei cărora le vindea influenţa, ajungând până într-acolo încât la întâlnire îi controla în genţi şi buzunare, ca nu cumva să deţină aparatură de înregistrare asupra lor. Cel care avea să îl înfunde pe procurorul vasluian a fost un spărgător de locuinţe din zona Huşiului.

În timp ce Ionel Lăcătuşu era judecat pentru săvârşirea a nouă furturi din locuinţe şi societăţi, procurorul Şelaru i-a solicitat acestuia 13.000 de lei, cu titlu de împrumut, şi un miel pentru masa de Paşte. La câteva săptămâni de la primirea banilor, Şelaru i-a restituit fratelului lui Lăcătuşu 5.000 de lei, diferenţa de 8.000 de lei fiind păstrată de procuror pentru „demersuri în sensul soluţionării favorabile a cererii de recurs“.

În plus, i-a mai solicitat şi un miel. Şelaru este acuzat şi că a primit bani şi o vacanţă pe litoral, în schimbul promisiunii că va interveni pe lângă anumiţi magistraţi de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Bârlad, care instrumentau un dosar în care era implicat o beizadea locală, fiul afaceristului Octavian Solomon. Chiar în ziua în care Andrei Solomon era reţinut pentru 24 de ore de procurorii bârlădeni, Vasile Şelaru s-a deplasat la sediul Parchetului de pe lângă Judecătoria Bârlad, „pentru a-i creea lui Solomon convingerea că are o influenţă reală asupra procurorului de caz”.  A doua zi, beizadeaua Andrei Solomon avea să fie pusă în libertate, magistraţii Judecătoriei Bârlad dispunând arestarea sa la domiciliu.

DNA nu a considerat ca această măsură ar fi fost luată urmare a intervenţiei lui Vasile Şelaru.  Fiul afaceristului Octavian Solomon a fost cercetat în ultimii ani în nu mai puţin de 26 de dosar penale, însă doar într-un singur caz a fost trimis în judecată.

Sursa: Adevărul

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *