Preot ajuns la a patra casă pentru săraci

preot vasile gainaDe multe ori viaţa ne pune la încercare. Nu toţi ne dovedim puternici, astfel încât să depăşim obstacolele, să ne adunăm şi să trecem peste toate. Atunci, primim ajutor.

Florica C. are 40 de ani şi nouă copii, ultimul de doar trei luni. Micuţul David plânge în braţele fratelui mai mare, iar mama lor plânge în faţa preotului Vasile Găină din Codreni. Nu mai poate trăi liniştită, alături de soţul care, spune ea, nu mai gândeşte clar şi face doar rău. La sfârşitul anului trecut a ajuns la Botoşani cu ambulanţa, după ce Ioan a înjunghiat-o în braţul drept, deşi era cu burta la gură. Doar un miracol a făcut să ducă sarcina la termen şi să nască un copil sănătos. Acum David priveşte lumea cu ochi mari şi albaştri, moşteniţi de la mama. Răzvan, fratele de nouă ani, pe care tatăl nu l-a lăsat ieri la şcoală, îl poartă ca pe o comoară de preţ pe micuţ. Daria, penultima născută în familie, are patru ani şi e prinsă de pantalonii mamei.

Patru copii erau ieri la şcoală, iar fetele cele mari, de 16 şi 17 ani, s-au mutat la Viişoara pentru a scăpa de scandal. Bărbatul bea foarte mult, iar atunci când ajunge acasă sare la bătaie la femeie, iar pe copii îi fugăreşte de acasă, de-au ajuns să doarmă pe la porţile oamenilor sau tocmai la Viişoara, la surorile lor cele mari. Miercuri seară, Nelu s-a îmbătat din nou, a bătut-o pe Florica, iar copiii au fugit care încotro. La fel a făcut şi femeia. Şi-a luat sugarul în braţe şi s-a dus la o rudă. Dimineaţă, Nelu a luat-o iar din crâşmă în crâşmă, bând pe credit până la salariul pe care-l va primi pentru păzitul vacilor.

Aşa face de când a ieşit din puşcărie astă iarnă. Noi ne-am înţeles în sat să-i dăm de lucru, să nu mai bea, iar el trimite copiii cu vacile şi bea banii”, spune preotul Vasile Găină.

Cu greu putem numi casă grajdul în care locuieşte familia. E ridicată din lut, ochiurile de geam sunt sparte, iar perdelele atârnă trist prin spărturi.

Preotul cunoaşte suferinţa femeii. „Înainte de a se mărita cu Nelu, Florica era o femeie frumoasă, puternică, muncea toată ziua. Acum e aproape legumă, e depresivă. Aşa cum spune Sfântul Apostol Pavel, soţii trebuie să rămână împreună, dar în cazul acesta, mă tem că se va întâmpla ireparabilul dacă nu intervenim. Mai bine îi despărţim în sate diferite”, spune părintele.

Sprijin de la primăria din Viişoara

Ieri dimineaţă, părintele a luat-o pe Florica la Viişoara şi l-a convins pe primar să-i dea un loc de casă. „Domnul primar s-a arătat bucuros să o ajute. O să ceară aprobarea Consiliului Local (CL) şi o să-i dea creştinei un locşor. Apoi o să apelăm la sponsorii noştri şi o să avem grijă să nu le lipsească nimic”, spune preotul Găină.

Primarul Daniel Hurmuz de la Viişoara aşteaptă următoarea şedinţă a CL pentru aprobarea documentaţiei. „A venit părintele la noi, ne-a explicat situaţia. Noi avem mai multe locuri de casă în comună şi vom face totul să ajutăm copiii”, spune Daniel Hurmuz.

Ar fi a patra căsuţă pe care preotul Vasile Găină o ridică cu sprijinul oamenilor. Mai întâi s-a ridicat casa lui Clement, în care acum stau doi părinţi şi patru copilaşi. A urmat casa familiei Ilaş, formată din 14 suflete care se îngrămădeau într-o cămăruţă de trei metri pe patru. Acum casa e ridicată până la centură, mai trebuie puse acoperişul şi geamurile.

„A mai rămas nişte material de construcţii şi ridicăm alături şi o căsuţă pentru Cristina, fata cea mare, care are şi ea trei copii. Dacă nu erau oamenii care să sară să ne ajute, nu rezolvam nimic. Noi le mulţumim tuturor”, mărturiseşte preotul Vasile Găină cu glasul plin de speranţă şi încredere.

sursa: Monitorul de Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *