ÎPS Teofan: Să încercăm să preluăm din viața Sfântului Gheorghe ceea ce putem și noi

IPS TeofanÎnalt Prea Sfinţitul Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei a oficiat şi anul acesta slujba la Biserica Sfântul Gheorghe, cu prilejul hramului bisericii şi a Zilelor oraşului. Înaltul prelat și-a exprimat bucuria, la sfârșitul slujbei, de a se afla din nou printre botoșăneni.

like facebookSfântul Gheorghe este numit purtător de biruinţă şi, dacă-l cinstim, cum spune Sfânta Carte, să nu îl cinstim doar cu gura. Să încercăm a prelua din viaţa lui ceea ce putem şi noi, la măsura noastră împlini din ceea ce a împlinit el. Şi cum putem noi fi purtători de biruinţă? Cei care sunt în mănăstire să aibă grijă de voturile lor monahale, sărăcia, ascultarea şi curăţia. Cei care sunt în lume, de asemenea, să aibă grijă de trei lucruri şi prin aceasta devin purtători de biruinţă: bărbatul să se înţeleagă cu femeia lui, bărbatul să se înţeleagă cu femeia lui, să fie cinstitţi unul faţă de celălaltt şi prin asta devin purtători de biruinţă. Să fie născători şi crescători de prunci, prin care orice om devine purtător de biruinţă şi acolo unde l-a aşezat viaţa, la munca pe care o desfăşoară pentru pâinea lui şi a celor din casă, să îşi asume rersponsabilitatea pe care o are: de preot, de preoteasă, de primar, de parlamentar, de ţăran, de muncitor. Această cea de-a treia latură, de asumare a responsabilităţii, înseamnă purtător de biruinţă. Dacă nu avem grijă de familia noastră, dacă nu avem grijă de copiii noştri, dacă nu avem grijă de slujirea pe care o avem fiecare acolo unde ne-a aşezat Dumnezeu degeaba spunem că Sfântul Gheorghe a fost purtător de biruinţă”, a spus IPS Teofan.

Alături de acesta, la sflujba de la Botoșani au luat parte Prea Sfințitul Ioachim Băcăuanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, dar și Prea Sfințitul Visarion, episcopul de Tulcea.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *