Controale ale inspectorilor de muncă în agricultură și industria alimentară

tractor la arat- agriculturaInspectorii de muncă anunță controale în activităţile din agricultură şi industria alimentară. Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă, în trimestrele II şi IV din anul 2015 se va desfăşura o acţiune de control stabilită în Programul cadru al Inspecţiei Muncii 2015, ce vizează modul în care sunt aplicate şi respectate cerinţele minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă în activităţile din agricultură şi industria alimentară.

Deşi numărul angajaţilor şi al întreprinderilor agricole şi al celor din industria alimentară este în scădere, acest sectoare îşi menţin totuşi importanţa lor în cadrul economiei naţionale.

Atât în domeniul agriculturii cât şi în cel al industriei alimentare sunt efectuate numeroase activităţi în care sunt implicate echipamente de muncă, la care în unele situaţii nu se respectă prevederile reglementărilor tehnice române care transpun legislaţia comunitară aplicabilă în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă cu privire la aceste echipamente.

Datorită faptului că în unele cazuri, angajatorii din aceste domenii de activitate nu au asigurat măsurile necesare pentru aplicarea şi respectarea cerinţelor minime de securitate şi sănătate în muncă pentru utilizarea în muncă de către lucrători a echipamentelor de muncă, au fost produse accidente de muncă în urma cărora a avut loc decesul accidentaţilor sau pierderea capacităţii de muncă ca urmare a unor vătămări grave suferite de accidentaţi.

Rezultatele vizitelor de inspecţie efectuate de inspectoratele teritoriale de muncă şi de inspectorii de muncă de la Inspecţia Muncii, au   evidenţiat  faptul că in activităţile din agricultură şi industria  alimentară au fost constatate abateri de la legislaţia în vigoare cu privire la obligaţia angajatorilor de a asigura echipamente de muncă fără pericol pentru securitatea şi sănătatea lucrătorilor, potrivit unui comunicat al ITM Botoșani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *