Panică la un liceu din Botoşani. O elevă a fost diagnosticată cu o boală gravă contagioasă

elevi_scoala_42897400Elevii unei clase de la unul dintre cele mai prestigioase licee din Botoşani au intrat în panică la începutul acestei săptămâni după ce au aflat că o colegă de-a lor a fost diagnosticată cu o boală gravă contagioasă.

like facebookEleva din clasa a X-a a Colegiului Naţional Mihai Eminescu s-a internat, vineri, în spital, iar luni a primit cruntul diagnostic, TBC. Reprezentanţii Spitalului de Pneumoftiziologie au înştiinţat conducerea unităţii şcolare, iar dispensarul a declanşat o anchetă.

Medicii spun că fata prezintă o formă extinsă şi va necesita un tratament de durată. Primele teste pe care le va face perntru a vedea dacă se poate întoarce în colectivitate vor fi după două luni de tratament, însă perioada se poate prelungi până la 10 luni.

„Supiciuni ale bolii erau de la internare. Luni dimineaţă am avut diagnosticul, s-a demarat ancheta şi s-au urmat paşii normali. Tot luni am anunţat instituţia. Starea fetei este bună, suportă tratamentul, este izolată. Are o formă destul de extinsă şi contagioasă. Tratamentul este de durată, prima radiografie şi primul examen bacteriologic îl va da după două luni de tratament. Având în vedere că are leziuni extinse pulmonare, rata de conversiei a sputei la două luni este de 80%. Ţine de fiecare pacient. În funcţie de cum se negativează se aprobă intrarea în colectivitate. Este un tratament de şase luni, în funcţie de forme se prelungeşte până la 8-10 luni. Acestea sunt tratamentele recomandate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii”, a declarat medicul Mihaela Gherghel.

În paralel, după testarea colegilor de clasă, unii au primit tratamente preventive pentru că prezentau risc de infectare după contactul cu colega lor.

Medicii spun că pentru eliminarea virusului şi a pericolului de infectare este necesară aerisirea clasei şi luminarea ei, deoarece razele ultraviolete distrug virusul din aer în proporţie de 99%.

„Ceilalţi colegi au fost testaţi iar unii urmează tratamente chimioprofilactice pentru că au un risc crescut de infecţie latentă având în vedere contactul cu ea. Domnii profesori urmează să vină pe rând să îşi facă radiografii. Nu au putut să vină toţi odată. Este un caz în colectivitate şi înţelegem atitudinea unor părinţi. Noi suntem obligaţi să aducem persoanele ce au intrat în contact la control. Nu asigurăm noi iginizarea claselor.Regulamentul nu vizează o dezinfecţie deosebită. Trebuie aerisire, ventilaţie, să intre soarele şi curăţenia zilnică. Nu se folosesc substanţe bactericide special pentru BK pentru că este distrus de radiaţia ultravioletă, în 99%”, a mai spus Mihaela Gherghel.

De celaltă parte medicul Oana Dumbravă, cea care coordonează ancheta dispensarului a menţionat că nu a fost identificat focarul şi sursa infecţiei, însă ancheta este în plină desfăşurare.

„Au fost identificaţi contacţii şi au fost solicitaţi să vină să efectueze teste. Toţi elevii au venit şi mai sunt câţiva profesori care trebuie să vină plus o parte din membrii de familie. Până acum nu am indentificat un al doilea caz şi nu avem focarul, nu am identificat o sursă de infecţie. Fata este cazul index, formă contagioasă. S-a făcut o adresă către medicul şcolar, către conducerea liceului şi au fost informaţi şi le-am solicitat să ne sprijine în anchete”, a declarat Oana Dumbravă.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *