Primăria vrea să înfiinţeze o şcoală de meserii. Vezi ce spun firmele!

Intalnire oameni de afaceri si Primaria- Botosani pentru infiintarea Scolii de MeseriiPrimăria Botoşani a lansat, miercuri, un proiect privind înfiinţarea unei şcoli de meserii. Noua şcoală ar putea specializa elevi în cele mai căutate meserii de pe piaţă, iar la absolvire fiecare dintre ei îşi va găsi un loc de muncă.

like facebookPrimarul Ovidiu Portariuc s-a întâlnit, miercuri, cu reprezentanţii societăţilor comerciale Serconf SA, Carreman România SRL, Aquaterm SRL, Vatra Domnească SRL, Rapsodia Conf SA, Elsaco Electronic SRL şi Admir SRL pentru a discuta pe tema constituirii Şcolii de Meserii Botoşani.

Intalnire oameni de afaceri si Primaria- Botosani pentru infiintarea Scolii de MeseriiPrimarul a cerut firmelor să fie partenere în proiect, acestea urmând a finanţa o parte din cheltuielile şcolii, în special bursele pentru elevii înscrişi. Fiecare elev ar urma să beneficieze de o bursă lunară de 400 de lei, din care 200 de lei suportaţi de firmele partenere, iar 200 de lei de stat.

Atât reprezentantul Carreman România, cât şi cel al Serconf s-au plâns de slaba pregătire profesională a absolvenţilor de licee.

Ei au subliniat că la finalul liceului, absolvenţii, deşi sunt calificaţi în industria textilă, refuză să lucreze în domeniu. În plus, cei care acceptă acest lucru sunt angajaţi ca şi necalificaţi, pentru că nu cunosc meserie.

„Absolvenţii de la Liceul Textil nu vin la angajare. Niciunul dintre absolvenţii de anul trecut nu s-a angajat în confecţii. Probabil că intervine mirajul Uniunii Europene şi a salariilor din Vest”, a declarat Gabriel Rumeghea, director economic la Serconf.

Intalnire oameni de afaceri si Primaria Botosani pentru infiintarea Scolii de MeseriijpgDe partea cealaltă, reprezentanta Carreman, Sonia Petrilă, susţine că mulţi dintre tinerii care solicită angajare „vin de dragul de a fi angajaţi”.

La rândul său, administratorul lanţului de magazine Admir, Ionel Roşu, a recomandat Primăriei să acorde facilităţi fiscale care să determine agenţii economici să participe la astfel de proiecte.

„Vindeţi-mi nişte facilităţi fiscale minore, ca să accept acest proiect”, a spus Roşu, care a subliniat că sistemul de învăţământ din România, al „gulerelor albe”, generează absolvenţi de liceu cu bacalaureat sau fără bacalaureat, care sunt materie primă pentru universităţi ca Spiru Haret sau Petre Andrei.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *