Deputatul Șoptică critică decizia Ministerului Educației de a scoate la concurs funcțiile de inspectori școlari generali

Deputat Costel Soptica-PNL BotosaniDeputatul Costel Șoptică susține că Ministerul Educației politizează concursul pentru ocuparea funcțiilor de inspector general. El spune că de  nouă  ani  nu  s-a  mai  organizat  concurs  pentru  niciun  inspector  şcolar  general  sau adjunct în toată ţara. Acum, ministrul educaţiei anunţă organizarea cu celeritate a concursului pentru ocuparea a 42 de posturi de inspectori şcolari generali.

În data de 9 februarie 2015 s-a publicat pe site-ul ministerului educaţiei un comunicat de presă cu privire la faptul că în perioada 18 – 23 februarie 2015 se pot face înscrierile la concursul organizat pentru ocuparea funcţiilor de inspector şcolar general, care va avea loc în 11-20 martie 2015.

Metodologia de organizare şi desfăşurare a concursului pentru ocuparea celor 42 de posturi de inspector general şcolar se bazează pe ordinul nr. 5557/2011, modificat puţin în anul 2015, în sensul oferirii posibilităţii ca persoane aflate în prag de pensionare să ocupe aceste posturi.

Bibliografia pentru acest concurs menţionează Programul de guvernare 2009 – 2012(!?!), ceea ce reprezintă nu doar o aberație, dar demonstrează faptul că hotărârea de organizarea concursului a fost luată subit, fără prea multă gândire și că actualul Guvern nu are nicio strategie în domeniul învăţământului.  În aceste condiții, și precum şi din cauza faptului că bibliografia indicată nu menționează Regulamentul de organizare și funcționare a instituțiilorde învățământ preuniversitar, actualizat în 2015, un candidat nu are cum să întocmească o ofertă de  management  educaţional  şi  administrativ  bazată pe  o  strategie  generală  de dezvoltare a învățământului și corelată la situația actuală.  De asemenea, candidaților din afara instituției  le  este  îngrădit  accesul  la  informații  prin  faptul  că  pe  site-urile  inspectoratelor școlare județene, nu se găsesc informații  despre strategiile locale și  regionale în domeniul educației.

Pe  lângă această aberaţie,  nici  timpul  acordat  pentru  elaborarea  unei  oferte manageriale  de  substanţă, care  să aducă un  plus  valoare  în  domeniul  educaţiei,  nu este suficient.

Aşadar,  avem 4 zile  lucrătoare pentru înscrierea candidaturilor pentru posturile  din întreaga ţară, şi maxim 10 zile lucrătoare pentru pregătirea întregului dosar, care necesită o mulţime de documente şi  redactarea unei oferte manageriale,  timp insuficient,  dacă eşti  opersoană de bună credinţă care abia în data de 9 februarie 2015 ai aflat de concurs şi nici nu ai acces la informaţii interne cu privire la date statistice, strategii şi alte planuri de dezvoltare.

Totodată,  metodologia  privind  organizarea  concursului  de  ocupare  a  funcțiilor  de conducere la nivelul unităților de învățământ nu este aprobată prin ordin de ministru deși LEN prevede  la  Art.  361  alin.  6  obligația  ministerului  de  a  elabora  în  termen  de  8  luni metodologiile și regulamentele specifice. În octombrie 2011 alături de metodologia pentru inspectorii  generali  trebuia să  fie  publicată  și  metodologia pentru directori.  Era util  ca  şi această metodologie să fie întocmită înainte de lansarea acestui concurs pentru ca să avem o proiecţie asupra întregului sistem de conducere din învăţământ.

Dacă ar fi fost de bună credință, ministerul ar fi trebuit să publice un calendar al acestor concursuri, aprobat prin O.M., până la începutul anului școlar 2014/15 ceea ce ar fi asigurat condiții optime pentru pregătirea și desfășurarea concursurilor (Prin O.M. se aprobă, până la începutul anului școlar, orice metodologie sau regulamente ce vor fi aplicate pe durata anului  școlar  respectiv).  De  asemenea,  ministerul  ar  fi  trebuit  deja  să  publice  calendarul organizării concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori pentru a asigura tratament egal  tuturor  persoanelor  care  doresc  să ocupe  o  funcţie  de  conducere  în  sistemul  de învăţământ, pentru a nu risca politizarea excesivă a învățământului.

Sursa: comunicat Cabinet deputat Costel Șoptică

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *