Concert simfonic sub bagheta dirijorului Liviu Condriuc, vineri, la Filarmonica Botoșani

concert filarmonica Botosani de CraciunVineri 27 februarie 2015, ora 18.30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

CONCERT SIMFONIC

Dirijor: LIVIU CONDRIUC
Solist: DRAGO MÂNZA, vioară

În program:

L. van Beethoven: Uvertura Coriolan, op. 62
Allegro con brio

W. A. Mozart: Concertul pentru vioară şi orchestră nr. 3, în sol major, KV 216
Allegro
Adagio
Rondo: Allegro

P a u z ă

J. Haydn: Simfonia nr. 103, în mi bemol major – Cu tremolo de timpan
Adagio; Allegro con spirito
Andante
Menuetto
Allegro con spirito
LIVIU CONDRIUC
– dirijor –

Liviu Condriuc a absolvit vioara la Conservatorul George Enescu Iaşi, cu profesorul Leonid Popovici. A urmat cursuri postuniversitare de violă la Hochschule für Musik din München cu profesorul Jürgen Weber şi la Hochschule für Musik din Berlin la renumitul profesor Alfred Lipka. După o scurtă activitate ca prim violist la opera din Regensburg, se mută la Deutsche Oper Berlin, unde activează până în prezent. Paralel cu activitatea de violist la Deutsche Oper Berlin, a început studii particulare de dirijat la profesorul Dumitru Goia şi compoziţie la profesorul Corneliu Dan Georgescu. A asistat la repetiţiile celor mai importanţi dirijori, printre care în mod deosebit menţionăm Sergiu Celibidache cu Filarmonica din München. Ca membrul activ al Deutsche Oper Berlin, a lucrat cu mari personalităţi dirijorale, precum Christian Thielemann, Giuseppe Sinopoli, Donald Runnicles, Ulf Schirmer, Constantinos Carydis, Fréderic Chaslin, Fabio Luisi, Jun Märkl, Renato Palumbo, Marcello Viotti, Andris Nelsons. A participat activ la numeroase cursuri internaţionale de dirijat în Germania, Rusia, Austria, România, Republica Moldova. În Romania a mai dirijat orchestrele din Oradea, Piteşti, Braşov, Iaşi, Bucureşti.

 

DRAGOŞ MÂNZA
– violonist –

Născut în 1988 la Iaşi, este în prezent Prim-Concertmaestru al Orchestrei Simfonice Tonhalle Düsseldorf şi se află în anul final de studiu la Academia de Muzică Franz Liszt din Weimar, Germania, la clasa profesorului Friedemann Eichhorn.

La vârsta de şase ani primeşte primele lecţii de vioară de la profesoara Maria Iftimie, sub a cărei îndrumare îşi continuă studiul viorii între anii 1995 – 2007, în cadrul Colegiului de Artă Octav Băncilă din Iaşi.
Din anul 1999 beneficiază de asemenea de îndrumarea artistică a maestrului Bujor Prelipcean, prim-violonist al Cvartetului de coarde Voces şi Director General al Filarmonicii Modova Iaşi, cu ajutorul căruia obţine şi prima sa bursă din partea Clubului Rotary.

La vârsta de 11 ani debutează pe scena Filarmonicii din Iaşi cu Concertul pentru vioară şi orchestră în Do Major de J. Haydn, apariţie urmată până în prezent de numeroase concerte cu orchestrele Filarmonicilor din Iaşi, Botoşani, Braşov, Sibiu, Targu-Mure i Craiova interpretând lucrări de Mozart, Mendelssohn, Ceaikovski, Lalo, Brahms, Paganini şi Prokofiev.
Anii 2009 – 2013 sunt marcaţi de o serie de apariţii solistice alături de Mannheimer Kammerphilharmonie, Heilbronner Sinfonieorchester, Jenaer Philharmonie şi Erfurter Philharmonie interpretând alături de acestea concerte de Mendelssohn, Paganini, Sibelius şi Szymanowski.

Dragoş Mânza, deţinător al trofeului Lira de Aur, este câştigător a 7 premii întâi la olimpiade naţionale şi laureat al concursurilor internaţionale Jeunesses Musicales Bucureşti, Kloster Schöntal şi Louis Spohr Weimar, Germania. Obţine de asemenea premii speciale la concursurile Yehudi Menuhin (Franţa), Rodolfo Lipizer (Italia) şi George Enescu Bucureşti, iar în 2009 este ales Laureat al Academiei de Vară Mozarteum din Salzburg, Austria.
În anul 2011, împreună cu pianista Alina Bercu, devine laureat al concursului internaional de muzică de cameră Premio Trio di Trieste din Italia.

Dragoş Mânza a participat în decursul anilor la cursurile de măiestrie ale violoniştilor Florin Paul, Ştefan Gheorghiu, Pamela Frank, Joshua Epstein, Rainer Kussmaul, Vadim Gluzman, Ana Chumacenco şi Ingolf Turban.
Sub îndrumarea concertmaeştrilor orchestrei «Akademie für Alte Musik Berlin», Stephan Mai şi Midori Seiler, începe în anul 2009 de asemenea studiul viorii baroce şi al stilului baroc de interpretare.
În 2014 îi încheie studiul de Master în Muzică de Cameră în cadrul Universităii de Muzică din Frankfurt a. M. la clasa prof. Michael Sanderling, violoncelist şi dirijor şef al Orchestrei Filarmonice din Dresda, Germania.

Dragoş Mânza cântă pe o vioară Giovanni Battista Guadagnini, aparţinând Academiei de Muzică Franz Liszt din Weimar .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *