Sate „fantomă”. În Botoşani există 15 localități fără niciun locuitor

harta botosani judet fantomaMai multe localităţi din judeţul Botoşani figurează doar pe hârtie. Este vorba despre 14 localităţi care nu mai au nici locuitor, însă figurează ca entităţi în statistici. Cele mai multe dintre aceste localităţi sunt grupate pe malul Prutului.

Spre exemplu, în comuna Ripiceni sunt cinci localităţi fantomă, Râşca, Lehneşti, Movila Ruptă, Cinghiniia şi Ripiceni Vechi, în prezent terenul pe care erau delimitate este inundat de ape de la construcţia barajului de la Stânca- Costeşti. Acelaşi fenomen s-a întâmplat şi în comuna Manoleasa cu localităţile Bold şi Şerpeniţa.

like facebookAlte localităţi aflate doar pe hârtie sunt în prezent terenuri virane, fiind cazul satelor Valea Grajdului şi Vulturului din comuna Unţeni, Tăuteşti din Ungureni şi Cerviceşti Deal din comuna Mihai Eminescu.

Situaţia a fost scoasă la iveală după un proiect al unei echipe pasionat de it care a făcut o aplicaţie cu o hartă interactivă. La nivelul ţării au fost identificate 126 de localităţi fictive care nu mai există în realitate.

„Avand in vedere ca in Nomenclatorul localitatilor SIRUTA (Sistemul Informatic al Registrului Unitatilor Teritorial-Administrative din Romania) disponibil la adresa urmatoare, figureaza 13.738 de localitati, rezulta ca aproximativ 1% din totalul localitatilor sunt fictive, acesta fiind un procent suficient de mare pentru a induce o serie probleme si intrebari”, se arata pe site-ul proiectului.

„Am gasit si cateva exemple ciudate. Am dat peste sate in care nu am gasi oameni sau case, dar in registrul agircol am gasit ca acolo au fost inregistrate la recensamant sute de oi sau capre. Am gasit localitati in care din satelit se vede ca nu mai exista nici o constructie sau drum pe vatra satului, dar in acte acolo au fost inregistrate vaci sau porci”, a povestit pentru HotNews.ro Iurie Maxim, unul dintre membrii echipei care a realizat proiectul.
„Am mai gasit, spre exemplu, o localitate care nu exista in realitate, nu apare nici un om in evidente in localitatea respectiva, dar la Registrul Comertului apare o firma inregistrata acolo. Firma nu apare, totusi, ca are activitate, insa ea a fost inregistrata la Registrul Comertului in acea localitate care practic nu mai exista”, a mai povestit Iurie Maxim.

 

 

One thought on “Sate „fantomă”. În Botoşani există 15 localități fără niciun locuitor

  1. Marele IT-ist Maxim mai vorbeste si prostii, in sensul ca nu cunoaste exact vechea organizare administrativ-teritoriala a judetului Botosani. Il informam noi: DOAR satele Cinghinia si Ripicenii Vechi au facut parte din comuna Ripiceni, iar satele Lehnesti, Movila Rupta, Risca si Popoaia au facut parte din comuna Movila Rupta.
    Aceste sate au fost sterse din Nomenclatura localitatilor din Romania cu 10 ani inainte de 1989, insa probabil ca le-a gasit prin niste documente vechi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *