Ministerul Educației a interzis concursurile cu bani în școli

elevi fara fata (1)Decizia vine dupa mai multe scandaluri in care unii profesori au fost acuzati ca ii obliga pe elevi sa se inscrie la astfel de activitati, platite de parinti. Competitii precum „Cangurul”, „Euclid” ori „Smart” vor putea fi organizate, doar in afara unitatilor de invatamant, la cererea elevilor sau a parintilor. Pentru fiecare participare, un elev platea aproximativ 20 de lei.

Un baietel de clasa a 3-a povesteste ca a fost la numeroase concursuri in weekend-urile lui libere pentru a-si testa cunostintele la matematica si limba romana.

Darius: „Imi placeau cel mai mult problemele de matematica si exercitiile.”

Mai toti colegii lui au participat la aceste competitii organizate in scoala, dar platite insa de parinti. Concursuri precum Cangurul, Euclid sau Smart erau de altfel organizate de 2-3 ori pe semestru, in mai toate scolile din tara. Taxa medie perceputa parintilor era de 20 de lei. Din aceasta luna, au fost interzise in scoli.

Sorin Campeanu, ministrul Educatiei: „Nu se vor mai desfasura in unitatile preuniversitare de stat. Pot fi alese alte locatii, pentru ca nu putem interzice organizarea lor definitiva.”

like facebookDe acum, astfel de concursuri se vor desfasura doar prin intermediul asociatiilor de parinti sau daca parintii isi vor inscrie copiii individual. Pentru asta trebuie sa se intereseze din timp unde si cand vor organiza. Locul de desfasurare va putea fi o scoala privata, un centru educational sau chiar o universitate.”

Pentru supravegherea copiilor in cadrul concursurilor, dascalii primeau in jur de 3 lei pentru fiecare elev, iar cei care le corectau lucrarile, maximum 5 lei.

Concursul „Cangurul” s-a desfasurat prima data in Romania in urma cu 23 de ani, dupa ce initial a aparut in Australia in anii 80. „Euclid” este organizat de 5 ani, iar „Smart” se desfasoara in scoli de aproape 10 ani. In total sunt 15 astfel de competitii scolare care au fost pana acum autorizate de Ministerul Educatiei.

Sursa: Stirile ProTV

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *