Doliu în învăţământ! Un cunoscut profesor s-a stins din viaţă

doliuS-a stins din viaţă, la sfârşit de noiembrie 2014, discret şi modest, după cum a şi trăit, profesorul de matematică Florinte Catargiu de la Liceul Teoretic G. Antipa, Botoşani.

Născut în data de 27 mai 1957 la Gura-Humorului, judeţul Suceava, eminentul dascăl a lăsat în urma sa generaţii de elevi pe care i-a introdus în tainele matematicii.

like facebookSpirit intuitiv, raţional, demonstrând pregătirea sa profesională, profesorul Catargiu a fost în egală măsură un artist, un poet al matematicii, reuşind să îmbine logica rece a acesteia cu sensibilitatea actului poetic. Poezia a fost, pentru prof. Catargiu, la fel ca şi pentru Ion Barbu, o prelungire a geometriei. Eminentul dacăl a fost dublat de un excelent poet, al cărui pseudonim literar a fost Alexandru Ulian. Debutul literar s-a produs în anul 1996 cu Notiţele din Zori, în placheta de versuri Singularităţile lumii. A publicat în revistele Intertext, Jurnalul literar, Mentor XXI şi Absolut Cultural şi a activat în grupările literare Constantin Dracsin şi Ion Pillat.

Florinte CatargiuSingurul – din păcate! – volum de versuri, În ritmuri de sonet, a apǎrut în 2011 la Editura Quadrat din Botoşani. Limbajul său poetic este dominat de întrebări şi de nelinişti: Cine eşti, cine sunt…?! Cine eşti tu, Omule…?! Este evidentă o emoţie poetică temperată doar de singurătate, care a determinat versuri inconfundabile: Cu sufletul puţin/În faţa urâţenie mele/Şi singur/Foarte Singur/să îmi dau/ eu,mie însumi,/de mine/ când nu mai pot/Iertarea” (Doamne, cum m-ai ales Tu pe mine).
Dragostea de oameni, de matematică, de literatură, puterea şi vulcanul pe care le-a purtat în suflet vor mocni mereu în toţi cei care l-au cunoscut. Dumnezeu i-a ales profesorului Florinte Catargiu un destin înălţător, cum numai spiritele mari pot duce…
Stimate domnule profesor, neliniştitule poet, ţi-ai împlinit trecerea prin astă lume! Dumnezeu să te odihnească în pace şi să nu lase să piară amintirea ta!

Colegii de la
Liceul Teoretic Grigore Antipa
Botoşani

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *