Dirijor italian, vineri seară, pe scena Filarmonicii din Botoşani

concert filarmonica BotosaniVineri, 21 noiembrie 2014, ora 18,30
Botoşani, Sala Casei de Cultură a Sindicatelor

 CONCERT SIMFONIC

Dirijor: GIUSEPPE CARANNANTE (Italia)
Solist: ALESSANDRO LICOSTINI, clarinet (Italia)

like facebookÎn program:

Giuseppe Carannante: Zena’s Song, pentru clarinet şi orchestră de coarde
Molto moderato
Solo violină: Gheorghe PETRESCU;
Solo violoncel: Călin VIOREL

W. A. Mozart: Concertul pentru clarinet şi orchestră, în la major, KV 622
Allegro
Adagio
Rondo: Allegro

– Pauză –

W. A. Mozart: Simfonia nr. 40, în sol minor, KV 550
Allegro molto
Andante
Menuetto: Allegretto
Allegro assai

 

GIUSEPPE CARANNANTE
– dirijor –

Este dirijor, compozitor şi clarinetist. De asemenea, a studiat muzica corală şi dirijatul coral, orchestraţia pentru fanfară. Studiul aprofundat al dirijatului l-a făcut sub îndrumarea maestrului P. Bellugi. Activitatea sa interpretativă include concerte cu orchestre simfonice, de cameră şi de suflători din Italia şi din alte ţări; în România a dirijat filarmonicile din Arad şi Bacău, orchestra Teatrului Liric din Craiova; în Ucraina orchestrele din Ivano Frankivsk, Harkov şi Cernăuţi; în Republica Moldova Orchestra Naţională Radio din Chişinău; a dirijat orchestre de cameră din România şi Elveţia, precum şi spectacolul cu opera Madama Butterfly în compania Operei Maghiare din Cluj-Napoca.
Activitatea sa componistică se concretizează în lucrări de genuri diferite, dedicate unor diverse tipuri de orchestră: de cameră, de suflători. Lucrările sale sunt publicate de editurile Bèrben, Santabarbara şi Esarmonia. Între lucrările sale mai cunoscute se află Elegia pentru orchestră de coarde, Miraj fantezie concertantă pentru violoncel şi orchestră de coarde, Natalia’s Concerto pentru vioară şi orchestră de coarde, Marş simfonic pentru orchestră de suflători.
În ceea ce priveşte clarinetul, a studiat la Napoli cu S. Natale şi s-a perfecţionat cu G. Iuliano şi apoi la Accademia Chigiana din Siena, sub îndrumarea maestrului G. Garbarino. Ca interpret la acest instrument, actualmente este preocupat de activităţile camerale, în special de activitatea formaţiei Duo Bernstein alcătuită împreună cu pianista Rita Della Ragione.
Giuseppe Carannante este preşedintele Asociaţiei Muzicale Symphonia Mundi prin intermediul căreia a realizat turnee cu orchestre prestigioase pe întregul teritoriu italian.

 

ALESSANDRO LICOSTINI
– clarinetist –

Este clarinetist şi profesor, cunoscut în Italia dar şi în alte ţări ca un creator de muştiucuri inovatoare pentru clarinet. A studiat acest instrument la Institutul Muzical Boccherini din Lucca, cu maestrul Antonio Vitale, perfecţionându-se apoi cu muzicieni celebri precum Joseph Garbarino, Piernarciso Masi, Palmiero Giannetti, de la Academia Chigiana din Siena sau Şcoala de Muzică din Fiesole. A susţinut o activitate solistică bogată, atât în Italia cât şi în Germania, Belgia, România, Cehia, Elveţia. Susţine şi o activitate didactică importantă; în anul 2005 publică metoda sa integratoare Psico-anatomia del clarinettista; rezultatele cercetărilor sale în domeniul clarinetului sunt utilizate de muzicieni din Italia, Franţa, Anglia ş. a.
GIUSEPPE CARANNANTE. Şi la precedenta colaborare cu orchestra noastră, muzicianul italian a avut în program o lucrare proprie: Elegia pentru orchestră de coarde, o muzică fundamental inspirată de romantismul târziu, propunându-şi să comunice cu mijloace muzicale nu neapărat de avangardă, sentimentul de iubire în cel mai larg înţeles al cuvântului, incomensurabil şi inseparabil de viaţa omului din toate timpurile (comentariul autorului). Cântecul Zenei, păstrează aceleaşi coordonate ale limbajului muzical; este scris pentru clarinet solo şi orchestră de coarde, orchestră în care se evidenţiază cu solo-uri importante primul violonist şi primul violoncelist. Un profil melodic desprins parcă din celebra Serenadă a romanticului Franz Schubert, este agrementat cu subtilităţi ritmico-melodice aparţinând muzicii de jazz sau muzicii latino. Timbrul catifelat al clarinetului subliniază gingăşia trăirilor. La cosa più importante della vita è imparare ad esprimere lamore e lasciare che lamore ci riempi lAmore è lunico atto razionale (Cel mai important lucru în viaţă este de a învăţa cum să exprimi dragostea şi a lăsa iubirea să ne umple Dragostea este singurul act raţional) – Giuseppe Carannante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *