Vezi ce drepturi au obţinut profesorii prin noul Contract colectiv de muncă!

sedinta publica cadre didacticeSindicatele din învăţământ au obţinut două zile libere pentru angajaţii care vin la serviciu sâmbăta sau duminica. Măsura este cuprinsă în noul Contract colectiv de muncă, semnat în urmă cu două săptămâni. Astfel, angajaţii care vor lucra într-o sâmbătă, de exemplu,se vor bucura de două zile libere.

Liviu Axinte, liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, a declarat că erau situaţii când personalul didactic auxiliar sau nedidactic era chemat la muncă în zilele libere fără să fie în vreun fel stimulat.

Femeile de serviciu sunt chemate sâmbăta sau duminica. Paznicii, de asemenea„, a spus Axinte.

like facebookSindicaliştii au mai obţinut un drept în noul contract colectiv de muncă. Astfel, profesorii care au vechime în muncă peste zece ani vor putea beneficia, la cerere, de doi ani de concediu fără plată şi nu de un an ca până acum.

Până acum lumea întreaba: dacă am 14 ani vechime şi nu mi-am luat niciodată, la cât am eu dreptul? Acum se va putea lua doi ani la rând concediu fără plată„, a menţionat Axinte.

În cadrul contractului este cuprinsă şi o prevedere prin care Ministerul Educaţiei se obligă ca în 30 de zile să elaboreze regulamentul privind acordarea sporurilor în învăţământ, până pe 15 ianuarie 2015.

Sumele pe care profesorii le-au obţinut prin hotărâri judecătoreşti vor fi plătite în primul semestru al anului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *