Finanţarea pe elev lasă profesorii din municipiu fără salarii

profesori cancelarieSumele alocate prin finanţarea de bază prin costul standard per elev sunt neacoperitoare pentru plata salariilor cadrelor didactice care predau în şcolile din municipiul Botoşani. Liderul Ligii Sindicatelor din Învăţământ, Liviu Axinte, a declarat că există la această dată şcoli în municipiul Botoşani, în special şcolile mai mari unde automat şi cheltuielile sunt mai mari, care nu au asigurate salariile profesorilor până la sfârşitul anului, întrucât nu s-au încadrat în bugetul primit.

El crede că situaţia se va rezolva prin echilibrarea sumelor la nivelul judeţului ori prin rectificarea bugetară.

like facebookÎnaintea rectificării bugetare existau comune care puteau plăti drepturile salariale, inclusiv hotărârile judecătoreşti integral, aveau chiar şi surplus. Probleme sunt în municipiu. În şcolile în care profesorii sunt mai în vârstă, cu grade didactice şi gradaţii de merit şi, surprinzător, chiar în clasele care funcţionează cu un efectiv peste limita legală, ceea ce este anormal. Problema pleacă de la determinarea costului standard pe elev, pentru că costul standard pe elev în 2014 este mai mic decât în 2009. Iar dacă am un cost standard mai mic nu am cum să fac faţă„, a spus Axinte.

Unităţile de învăţământ trebuie să asigure până la sfârşitul anului pe lângă salarii şi plata hotărârilor judecătoreşti.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *