Doi oameni de afaceri botoşăneni deţin cea mai mare cultură de cătină din Moldova. În 2015 vor să devină cei mai mari exportatori

sergiu olaru cultura de catina botosani1Doi oameni de afaceri botoşăneni, fraţi, au înfiinţat cea mai mare cultură de cătină din judeţ şi vor deveni anul viitor cei mai mari exportatori de acest fruct minune.

Patronul firmei Solenny, Sergiu Olaru şi fratele său, Cristi, proprietarul unei firme de construcţii din Londra, au înfiinţat cultura pe o suprafaţă de 29 de hectare, plantând 49.000 de arbuşti în anul 2012 şi au reuşit să o certifice bio.

like facebookIdeea i-a venit lui Cristi, după ce a observat că în Occident cătina este căutată pentru proprietăţile sale. A venit acasă, s-a consultat cu fratele său şi au decis să se lanseze în agricultură. La anul vor să ajungă la o producţie de 200.000 de kilograme pe care o vor exporta în Anglia şi Germania. Englezii şi nemţii folosesc fructele în special în industria farmaceutică şi plătesc 5 euro pentru un kilogram.

sergiu olaru cultura de catina botosaniSergiu Olaru povesteşte că pentru înfiinţarea unui hectar şi întreţinerea lui până la primul rod, după trei ani, se cheltuie în jur de 9.000 de euro, însă după un an de la rod investiţia se amortizează.

Cultura necesită un teren fertil şi poziţionat la soare, iar având în vedere că este certificat ecologic, nu este utilizat nici un fel de îngrăşământ, iar lucrările sunt executate manual, începând de la praşlă până la recoltat.

În perioada 15 august-15 octombrie este sezonul recoltării, iar anul viitor cei doi fraţi vor angaja peste 200 de oameni spunând că vor să apeleze la autorităţile locale pentru a găsi forţă de muncă. După recoltare cătina este ţinută într-un tunel frigorific.

De anul viitor scot la vânzare pentru cei interesaţi butaşi precum şi servicii de plantare a lor, producţia din 2015 ridicându-se la 100.000 de butaşi. Pentru un hectar de cultură sunt necesar 1.700 de butaşi, care produc pe rod între 3 şi 12 kilograme de cătină.

cristi olaru catinaPlanurile de viitor privesc şi înfiinţarea unei frabrici de procesare a cătinei, aceasta urmând să se transforme în uleiuri, sucuri, dulceţuri, vin şi rachiu. În paralel se vor recolta şi frunzele ce vor fi exportate în Asia pentru ceaiuri.

Pentru acest lucru vor să apeleze la fonduri europene, însă aşteaptă sprijinul Primăriei Mihai Eminescu pentru înscrierea instituţiei în GAL-ul Codri de Aramă. Acesta a ţinut să mulţumească autorităţile din judeţ, în special prefectului, Costică Macaleţi şi şefului Comisariatului Gărzii de Mediu, Răzvan Rotaru pentru sprijinul acordat şi posibilitatea de a investi în judeţ şi de a crea noi locuri de muncă.

” Fratele meu mi-a făcut propunerea privind înfiinţarea culturii de cătină şi am decis de comun acord să testăm soiurile de cătină pe terenurile din Botoşani. Am rămas la soiul Şerpeni II şi avem autorizaţie de plantaţie, certificat bio. Pot spune că terenurile din judeţul Botoşani se pretează cel mai bine, din zona Moldovei, la o asemenea cultură.  Încurajăm tinerii să înfiinţeze asemenea culturi şi le oferim ajutorul. „, a declarat Sergiu Olaru.

 

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *