VIDEO Mitropolitul Moldovei a deschis noul an şcolar la Seminarul Teologic

teofan costica macaletiDeschiderea anului şcolar la Seminarul Teologic Botoşani a avut o însemnătate aparte, predarea ştafetei directorilor instituţiei în prezenţa Mitropolitului Moldovei Teofan.

like facebookUn asemenea eveniment a mai avut ca invitaţi prefectul judeţului, Costică Macaleţi, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Gheorghe Sorescu şi inspectorul şcolar general Mihaela Huncă. Noul director al seminarului Constantin Zăiceanu şi-a luat în primire mandatul lăsat de Grigore Diaconu, cel care a condus 17 ani unitatea de învăţământ.

 

Teofan a ţinut să îi mulţumească fostului director pentru activiatea depusă glumind că dacă ar aduna toate generaţiile care au absolvit seminarul s-ar putea declanşa o revoluţie duhovnicească. De asemenea i-a oferit în dar fostului director o icoană cu Grigore Dialogul, unul dintre cei mai mari dascăli ai omenirii.

teofan mitropolitul moldovei la seminarul botosani” Acum peste 40 de ani păşeam şi eu într-un seminar teologic ca acesta. Particip de peste 20 de ani la momentul deschiderii şi gândul mă duce aproape întotdeuna la acel moment. Plăpând printre plăpânzii de aceeaşi generaţie şi mă gândesc că în pofida tuturor schimbărilor care au intervenit pe planul ţării, al lumii, sentimentele au rămas aceleaşi, cele legate de un început cu totul şi cu totul special pentru cei care păşesc dintr-o şcoală generelă într-un liceu seminar teologic. Şi pentru ceilalţi un început de an nou, un pas suplimentar pentru ceea ce se aşteaptă după finalizarea studiilor, facultatea de teologie sau alte entităţi de învăţământ universitar”, le-a transmis Teofan elevilor seminarului.

Vizibil emoţionat, fostul director a ţinut un discurs în care a mulţumit colaboratorilor şi divinătăţii pentru sprijinul şi puterea acordată.

teofan si grigore diaconu„Dacă ar fi să privim retrospectiv să vedem ceea ce a fost în 17 ani afirm că nu a fost întotdeauna soare şi lumină, a fost şi vânt şi furtună, dar dintr-o clădire părăsită, dintr-un local care nu mai era de folos am reuşit împreună cu colegii să facem o şcoală modernă, Inima mea este aici la această şcoală, chiar dacă eu nu o spun, o vor spune realizările care s-au făcut. Acum se cade să-i mulţumesc lui Dumnezeu pentru puterea care mi-a dat-o, Cuvioasei Parascheva pentru ajutorul dat şcolii, autorităţilor şi colegilor care au înţeles rostul acestei şcoli. În cei 17 ani pentru unii am fost ca un frate, iar pentru alţii ca un părinte pentru că sunt cel mai în vârstă şi în tot aceşti ani nici un cadru didactic, nu a fost sancţionat. Asta înseamnă că treburile au fost bune, iar eu am judecat mai mult cu inima decât cu legea pentru că aşa sunt născut”, a spus Grigore Diaconu.

teofan mitropolitul moldovei la seminarul botosani1grigore diaconu la seminarul botosani

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *