Târgul Meșteșugarilor, la începutul lunii august, la Botoșani

Targul mestesugarilor BotosaniCentrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Tradițiilor Populare va organiza Târgul Meșteșugarilor, ajuns anul acesta la ediția a VIII-a, în perioada 8-10 august. Sunt așteptați meșteri populari din zone etnografice reprezentative atât din județ cât și din țară. Regulamentul manifestării prevede ca cei care vor participa trebuie să prezinte obiecte  autentice,  specificezonelor etnofolclorice pe care le reprezintă. În cazul dezvoltării laturii decorativismului, se recomandă păstrarea în limitele bunului  gust  şi  evitarea  pe  cât  posibil  a  kitsch-ului.

În  acest  sens,  nu  se recomandă pictarea pe vase în manieră grotească a unor motive ce nu ţin defilonul tradiţional sau „scrierea” ouălor cu „aşa-zisele” motive preluate  dincivilizaţia modernă sau chiar împodobirea acestora cu fel de fel de abţibilduridin comerţ sau realizarea şi  impunerea excesivă sau  totală  a  vaselor  sau  aobiectelor  decorative  prin  turnarea  în  diverse  forme.

Meşterii populari se vor prezenta în costum popular specific zonei de unde provin și se va pune accent pe   promovarea  meşteşugurilor  tradiţionale:  olărit,prelucrarea  artistică  a  lemnului,  prelucrarea  pieilor,  industrie  casnică, încondeiatul ouălor alături de icoanele pe lemn şi sticlă, împletituri din nuiele, pănuşi, paie şi sfoară, confectionarea mastilor si confectionarea instrumentelor muzicale.

Târgul va avea lor pe Pietonalul Unirii din Botoşani în zilele de 8-10 august 2014. Deschiderea oficială este programată în ziua de 8 august 2014, ora 12.30. Pentru  creatorii  din  alte  judeţe  şi  localităţi,  organizatorii  vor  asigura  cazare  şimasă pe toată durata târgului, transportul fiind suportat de către instituţiile de care aparţinmeşterii sau de către aceştia. Târgul este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Tradițiilor Populare sub egida Consiliului Județean,  cu  sprijinul  Primăriei  Municipiului Botoşani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *