Donaţii din Canada pentru Muzeul Judeţean şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Dorohoi

muzeul judeteanLuni, 16 iunie profesorul Vania Atudorei din Montreal Canada, a donat o colectie de 110 fosile, minerale, pietre semi-pretioase si 17 specii de cochilii de moluste din Oceanele Pacific si Indian. Sunt specii rare de gasteropode din Familia Conidae care numara 626 de specii, genul Conus fiind cel mai mare gen de animale marine actuale, carnivore si pradatoare care au veninuri paralizante numite conotoxine ( au fost descoperite pina acum  peste 100 de substante proteice diferite de acest gen) ce au o actiune rapida  si in care s-au descoperit substante de mare interes pentru medicina, ( Conus leopardus si Conus marmoreus), apoi Bursa rana si Bursa rubeta, Codakia tigrina, 3 specii de Cypraea  : ( Mauritia) arabica – supranumita si portelanul arab,, C.testudinaria, C.talpa si C. tigris), Lioconcha castrensis, Rapana rapiformis, Lambis lambis, Turbo crassus, Olivia miniacea care este si ea toxica avind un venin paralizant,  si alte frumoase exemplare pentru Muzeul de Stiintele Naturii din Dorohoi.

De asemenea,  un pui de rechin impaiat din Marea Caraibelor din Republica Dominicana precum si maxilare de rechin pe care se pot vedea 6 rinduri de dinti ascutiti ale acestui feroce peste pradator. Dintre pietrele pretioase si semi-pretioase deosebit de frumoasa este o geoda din Brazilia, apoi hematite, agate, cuarturi de diferite culori, ametiste, sodalite, aragonit, jasper, amazonit, aventurin, ochi de togru, s.a., in total 30 de astfel de pietre.  In plus, Vania Atudorei a mai oferit un volum in culori pentru identificarea a 341 de fosile, in limba franceza, un volum despre restaurarea si conservarea ceramicii si a sticlei .

like facebookMuzeul Judetean si Biblioteca judeteana si-au imbogatit si ele colectiile numismatice cu 123 de monezi si bancnote de colectie, din Canada, Mexic, USA, Republica Dominicana, Cuba si Panama.

Sursa: comunicat presa

 

 

2 thoughts on “Donaţii din Canada pentru Muzeul Judeţean şi Muzeul de Ştiinţele Naturii din Dorohoi

  1. vai imi dau lacrimile de bucurie si emotii.ce lume buna este exact ce avea nevoie dorohoiul.sa traiasca primarul si la cat mai multe mandate

  2. Felicitari. Domnul Vania Atudorei este un om deosebit. Pasionat de cultura. De fiecare data cand vine in tara, ne bucura prin prezenta domniei sale dar si prin gesturile culturale. Cat de mult ne dorim sa avem in preajma noastra asemenea oameni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *