Aproape 4.000 de pensionari botoşăneni au primit pensii mai mari. Vezi cu cât s-au majorat!

Ghiseu Casa Judeteană de Pensii Botoşani
Ghiseu Casa Judeteană de Pensii Botoşani

Casa Judeteana de Pensii Botosani a finalizat atat recalcularea pensiilor in baza noilor indici de corectie cat si achitarea sumelor de bani restante pentru beneficiari

Aproape 4000 de pensionari botosaneni au primit sumele de bani restante datorate ca urmare a recalcularii pensiilor in baza noilor indici de corectie aplicati in baza Deciziei Curtii Constitutionale. Conform hotararii, pensiile acordate in perioada 2011 – 2013 au fost recalculate in baza unor alti indici de corectie decat cei aplicati initial.

Pentru recalculările acordate, cu titlu de sume restante aferente lunilor noiembrie si decembrie 2013, efortul bugetar facut  în 2014, la nivelul CJP Botosani, este de 301.668 lei. Suplimentările veniturilor pensionarilor vizaţi de acordarea noilor indici de corectie (3977 de persoane) sunt, în medie, de 76 de lei / pensie.

like facebook

 Pentru o parte dintre persoanele beneficiare, recalcularile s-au facut in sistem centralizat, in baza informatiilor disponibile prin programului informatic unitar existent la nivelul  Casei Nationale de Pensii Publice. Pentru anumite tipuri de pensie a fost necesara analizarea efectiva a  dosarelor administrative si emiterea, la nivelul casei teritoriale de pensii, a  unor decizii de stabilire a noilor drepturi de pensie . In vederea operarii si platii efective a  acestor modificari ne-am angajat sa finalizam lucrarile pana la sfarsitul lunii aprilie insa, am reusit ca la mijlocul acestei luni sa terminam tot ce ne-am propus. Pentru realizarea acestui obiectiv a fost necesar un efort sustinut din partea colegilor mei carora tin sa le multumesc atat pentru intelegere cat si pentru munca depusa suplimentar pentru ca pensionarii beneficiari ai acestor modificari sa se poata bucura , inainte de sarbatori, de acordarea sumelor de bani restante, declara directorul executiv al CJP Botosani, Marius Constantin Budai.

Precizam ca incepand cu data de 1 ianuarie 2014, pensiile au fost ajustate atat cu valoarea punctului de pensie majorat de la 762,1 lei la 790,7 lei, cat si cu aplicarea noilor indici de corectie. Indicele de corecţie este un parametru care intră în calculul pensiei, introdus prin Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, art. 170. Acesta este prevăzut să se aplice tuturor persoanelor înscrise la pensie începând cu data intrării în vigoare a legii, respectiv data de 1 ianuarie 2011.

Sursa. comunicat presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *