Un politician din Botoşani a descoperit istoria. El a aflat că iazul pe care îl deţine a aparţinut familiei lui Eminescu

iazul Loesti-Cucorani- BotosaniUn iaz în care s-a scăldat cel mai mare poet român, Mihai Eminescu, a devenit atracţie pentru pescarii din Botoşani şi nu numai. Este vorba de iazul „Loeşti”, care aparţine fostului şef al Serviciului Poliţiei Rutiere, consilierul judeţean Dumitru Zmău.

Documente oficiale atestă că „balta” situată la Cucorăni, la nouă kilometri de Botoşani, a aparţinut căminarului Eminovici, tatăl lui Mihai Eminescu, care, din cauza datoriilor, a fost nevoit să îl vândă, în 1878, negustorului Cristea Marinovici, cu 8.200 de galbeni.

iazul Loesti-Cucorani- Botosani„Pot să spun că sunt un norocos că am o asemenea proprietate. Iazul a fost concesionat, de când mă ştiu, de familia mea, iar în momentul în care a fost revendicat de familia boierului Goilav, eu l-am cumpărat. Ştiam de valoarea culturală, de mult timp, însă nu am avut timp să caut documente. După ce am citit mai multe cărţi ale eminescologilor, am descoperit, într-o carte a lui Manolache, referiri la vizitele lui Eminescu, alături de fratele său, la acest iaz. Documentele vremii atestă faptul că Eminescu venea foarte des la iazul Loeşti, lături de fratele său Matei, atât la scăldat, cât şi la vânătoare. Acum l-am inclus în circuitul cultural al judeţului”, susţine Dumitru Zmău.

like facebookProprietarul iazului a amia adăugat că deja faima proprietăţii atrage mai mulţi turişti. Anul trecut două autocare au poposit la iaz, după ce au citit despre vizitele lui Eminescu. Dumitru Zmău vrea să păstreze cât mai natural aspectul bălţii, însă a amenjat câteva locuri de joacă pentru copii şi câteva căsuţe.

 

2 thoughts on “Un politician din Botoşani a descoperit istoria. El a aflat că iazul pe care îl deţine a aparţinut familiei lui Eminescu

  1. De unde a avut atat de multi bani acest militian? Si eu lucrez la statul roman, am si eu studii universitare, dar n-am bani decat sa traiesc, nicidecum sa cumpar asa proprietati. Sa fiu in locul lui as tacea ,malc. Militianul, scuzati, politistul are tupeu, vrea reclama sa vanda pestele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *