APIA: Cererile pentru motorina subvenţionată se depun până la sfârşitul lunii aprilie

apia (3)APIA – Centrul judetean Botosani informează potenţialii beneficiari că, până la data de 30 aprilie, pot fi depuse cererile de rambursare aferente ajutorului de stat pentru motorina utilizata in agricultura in trimestrul I al anului 2014.

like facebook

Fermierii pot depune cererea de rambursare la sediul APIA – CJ Botosani  însoţita de o situaţie centralizatoare privind cantităţile de motorină achiziţionate aferente trimestrului I 2014 şi de documentele prevăzute de Ordinul MADR nr. 1229/2013, cu modificările şi completările ulterioare. Ajutorul de stat se acordă sub formă de rambursare a diferenţei dintre acciza standard şi acciza redusă (stabilită la 21,00 euro/1000 litri) pentru motorina utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură.

Cantităţile de motorină pot fi achiziţionate integral sau în tranşe, în funcţie de opţiunea beneficiarilor ajutorului de stat prin rambursare, iar plata ajutorului de stat se acordă eşalonat, prin cele 3 cereri de plată trimestriale, care pot cuprinde, fiecare, maximum 1/2 din cantitatea totală de motorină calculată şi stabilită prin acordul prealabil rectificat.

În primul trimestru din 2014, conform noii metodologii de calcul aprobata de Ministerul Agriculturii, valoarea subvenţiei va creste la 1,51 lei pe litru,fata de 1.39 lei/litru cat a fost  in tr. IV 2013, iar după 1 aprilie, odată cu majorarea suplimentară a accizei cu 7 eurocenţi, Ministerul Agriculturii va compensa creşterea şi va plăti fermierilor aproape 1,8 lei pe litru.

Beneficiarii au obligaţia să utilizeze cantităţile de motorină achiziţionate cu acciză redusă strict în scopul destinat conform prevederilor legale. De asemenea, au obligaţia să notifice în scris, în termen de 10 zile lucrătoare, orice modificare a structurii de culturi şi a suprafeţei totale, modificarea efectivului de animale/păsări/familii de albine/viermi de mătase sau a cantităţii de apă ori cazurile excepţionale apărute ca urmare a efectelor unor circumstanţe naturale pentru care s-au solicitat determinarea şi acordarea ajutorului de stat.

Sursa: comunicat presa

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *