Barajul Stânca- Costeşti va fi reabilitat

baraj stinca costestiBarajul Stânca- Costeşi va fi reabilitat, în baza unui proiect transfrontalier în valoare de 9,3 milioane de euro. Proiectul intitulat „Prevenirea şi protecţia împotriva inundaţiilor în bazinele superioare Prut şi Siret, prin punerea în aplicare a unui sistem modern de monitorizare cu staţii automate” – EAST AVERT- a afost lansat, marţi, la Iaşi.

El va fi derulat de parteneri din România, Ucraina şi Republica Moldova şi îşi propune protecţia zonelor de graniţă de riscul la inundaţii prin măsuri preventive.

like facebookPotrivit documentelor semnate la Iaşi, principalele rezultate estimate ale proiectului EAST AVERT sunt: creşterea eficacităţii sistemului de avertizare sau alarmare și  diminuarea pagubelor produse de inundaţii prin conştientizarea cetăţenilor asupra riscurilor amplasării de construcţii în zonele posibil afectate.

Prin proiectul EAST AVERT se va face prin derularea mai multor investiţii majore precum, lucrări de reabilitare şi creşterea capacităţii de monitorizare la Acumularea Stânca Costești; montarea a 24 staţii hidrometrice automate pe teritoriul ucrainean, amplasate în bazinele hidrografice superioare ale râurilor Siret şi Prut pentru determinarea parametrilor de cantitate și 2 stații hidrometrice la Acumularea Stânca Costeşti; realizarea a 6 centre de dispecerat pe teritoriul României , gestionate de Administrațiile Bazinale de Apă Prut-Bârlad și Siret ; realizarea a 3 centre de dispecerat pe teritoriul Ucrainei (Directia Apelor Nistru-Prut şi Chernovtsy Hidromet); realizarea unui centru de dispecerat pe teritoriul Republicii Moldova (Agenţia „Apele Moldovei”);  înființarea a 4 Centre de Prognoză Bazinale modernizate care vor aplica același model de prognoză.

Fondurile sunt asigurate din Instrumentul European de Vecinătate și Parteneriat prin Programul Operațional Comun România-Ucraina-Republica Moldova 2007-2013, iar 10% fiind cofinanțare asigurată de partenerii în proiect.

One thought on “Barajul Stânca- Costeşti va fi reabilitat

  1. Reabilitare inseamnaacest sistem de avertizare?Poate erau necesare si lucrari de consolidare la baraj,etc. tinind cont ca a inceput traficul de marfuri.Intreb si eu ca simplu cetatean.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *