Film despre Casa Sofianilor, prezentat la un festival international

Mormantul familiei SofianUn film despre Casa Sofianilor, cladire unica in Europa din punct de vedere arhitectural, va participa, in perioada 25-27 octombrie, la Festivalul International de Film”Toamna laVoronet” , editia a XXX-a  de la Gura Humorului.

Festivalul propriu-zis are drept scop promovarea filmului documentar, a productiilor video si a culturii comunicarii audiovizuale. In cadrul acestuia sunt programate trei sectiuni:film documentar,film studentesc si film turistic. Se vor derula si alte evenimente de-a lungul desfasurarii manifestarii: proiectii in avampremiera, caravana de promovare a filmului romanesc, proiectii de filme documentare de arhiva,workshop-uri,expozitii de arte vizuale, lansari de carte si conferinte. Rezultatul preselectiei va fi comunicat realizatorilor si producatorilor invitati la jumatatea lunii octombrie.

„Inca de la prima participare la Festivalul International „Eco-Etno-Folk-Film”-Editia a-X-a, 2008, Valcea, mi-am dorit ca si alti botosaneni sa raspunda invitatiilor venite din tara la festivalurile cu tematica etnografica sau turistica si sa reusim in timp sa organizam o asemenea manifestare, mai ales ca Botosanii se pot mandri cu personalitati marcante: Dumitru Furtuna, Eugen D.Neculau si Tiberiu Crudu. Prin acestia, conceptul de „localism creator” care a fost formulat de profesorul Al.Dima este verificabil si permite acoperirea unei arii mai largi care include etnografia ,folclorul,antropologia si genealogia. Intr-un articol, apartinand  d-nei Lucia Olaru Nenati, cei enumerati sunt numiti sugestiv si pe buna dreptate „oameni ai energiilor luminate”,


Documentarele realizate la Botosani prezinta, asa cum sustin realizatorii lor, nestematele comunitatii botosanene: Manastirea Cosula-un reper al artei medievale si Casa Sofianilor-cladire unica din punct de vedere arhitectural in Europa.

One thought on “Film despre Casa Sofianilor, prezentat la un festival international

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *