Paradox în panificaţie! Grâul mai ieftin cu 50%, pâinea la fel de scumpă

brutarieCel mai important ingredient al pâinii s-a ieftinit cu mai mult de 50%, însă pâinea cumpărată de clienţi este la acelaşi preţ. Recola bună de grâu din acest an a dus preţul grâului între 50 şi 55 de bani pe kilogram în timp ce anul trecut, în aceeaşi perioadă preţul grâului era de 1-1,2 lei pe kilogram.

Fermierii spun că au ajuns să înregistreze pierderi de 800 de lei la hectar, chiar dacă producţia a fost mai bună.

„Recolta din acest an a fost mai bună cu  30%, însă scăderea drastică a preţului a făcut să ieşim în pierdere. În mod normal preţul la pâine ar trebui să fie la jumătate”, a menţionat Vasile Rotariu, administratorul Agromec Dragalina SA, societate care a cultivat 600 de hectare de grâu.

Agricultorii sperau să intervină statul cu un preţ minim garantat, dar acest lucru nu s-a întâmplat de mai bine de 15 ani. Agravarea fenonemnului ar putea avea un efect devastator, femierii ameninţând cu sistarea culturilor de grâu.

Singura măsură luată de stat este prin intermediul Consiliul Concurenței, ce a declașnat o anchetă la cele mai mari companii de achiziție de cereale, suspiciunile fiind de o înțelegere a acestora privind prețul practicat. În cazul în care se va demonstra acest lucru traderii riscă sancţiuni de până la echivalentul a 10% din cifra de afaceri

Firmele de la nivel local care achiziţionează grâu şi depozitează ţin partea fermierilor şi spun că este un an atipic.

„Producţia nu a fost extraordinar de mare. Unii fermierii au raportat cu până la 30% mai mult la hectar, însă alţii au recoltat mai puţin ca anul trecut. Îi sfătuim să mai ţină produsele în speranţa unei redresări a preţului”, a afirmat Angela Gheorghiţă, director economic al Comcereal.

De cealaltă parte, reprezentanţii brutăriilor susţin că nu vor recurge la o reducere a preţului în raport cu preţul grâului, ci vor opera o diminuare a preţurilor ca urmare a măsurii guvernanţilor de reducere a TVA la 9%.

„Într-un an câştigă fermierii, în altul procesatorii. E un ciclu care se repetă de 20 de ani. Este o chestiune incorectă pentru că toţi ar trebui să aibă un profit constant, însă evaziunea fiscală duce la un derapaj” a declarat Florian Moruzi, patronul Casa Pâinii.

Măsura reducerii TVA de la 24 la 9% va aduce scăderi ale preţului de până la 20% la procesatori şi este apreciată. În opinia acestora se va reduce evaziunea însă trebuie corelată cu măsuri de control din partea organelor statului.

2 thoughts on “Paradox în panificaţie! Grâul mai ieftin cu 50%, pâinea la fel de scumpă

  1. Totul este o mare prefacatorie. Cum poti sa afirmi prin presa ca ,,pretul piinii se va diminua ca urmare a reducerii TVA de catre guvernanti? Chiar asa de prosti ne considera producatorii de piine sau nici ei nu inteleg mecanismul formarii preturilor? Pretul de productie reflecta costurile reale( sau umflate) ale productiei( materie prima, energie,combustibil, apa, salarii, asigurari, chelt. de transport, etc inclusiv un anume profit. Pretul la raft include adaosul comercial al firmei care vinde piinea cu amanuntul + TVA, Deci, atit producatorii ,cat si comerciantii nu inregistreaza absolut nici o pierdere din scaderea TVA, intrucit TVA este o taxa incasata de stat, insa cumparatorii platesc mai putin. Din dorinta da a obtine un profit cat mai mare, producatorii se aprovizioneaza cu grau la un pret foarte scazut( este posibila si o intelegere pe orizontala, ceea ce inseamna o incalcare grosolana a legii concurentei) fara a modifica si pretul de productie. Inca o data se observa ca legislatia in Romania are carente foarte mari si ca fiecare face ce vrea.

  2. Hotia conduce Romania. Clasa politica din Romania din 1989 pana in prezent nu a servit poporul roman ci doar interesele proprii si a acolitilor lor. In acest an atipic comerciantii de produse agricole au facut bara bara cu guvernentii ca sa cumpere ieftin sa vanda scump si banisorii sa fie pentru alegerile de anul viitor. Deci mititeii si bericica de anul viitor vor fi plati din banutii poporului muncitor dar slab de inger. Buna tara bravi conducatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *