Percheziţii în Botoşani într-un nou dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani

Procurorii de criminalitate organizată din Hunedoara au dispus, miercuri, efectuarea a  33 de percheziţii domiciliare în judeţele Hunedoara, Neamţ, Botoşani, Iaşi şi Suceava la domiciliile şi firmele deţinute de membrii unei grupări specializate în spălare de bani şi evaziune fiscală, care a produs un prejudiciu de 3,7 milioane lei.

Potrivit unui comunicat al DIICOT, şase persoane din această grupare sunt cercetate penal pentru săvârşirea infracţiunilor de iniţiere şi constituire a unui grup infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de spălare de bani, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri sub semnătură privată. 

Anchetatorii susţin că liderii grupării au creat un circuit scriptic al mărfurilor derulate prin societăţile comerciale controlate direct, astfel încât, după facturări succesive realizate prin intermediul unor firme fantomă înregistrate pe numele celorlalţi membri ai grupării, produsele să revină cu TVA deductibilă.

Sumele de bani obţinute prin compensarea TVA de plată cu cea înregistrată scriptic ca urmare a operaţiunilor fictive erau utilizate în efectuarea de tranzacţii ulterioare, disimulându-se astfel provenienţa reala a acestora.

De asemenea, banii proveniţi din sustragerea de la plata TVA către bugetul consolidat al statului erau reintroduşi în circuitul civil, respectiv pentru efectuarea de tranzacţii ori achiziţie marfă sau erau retrase în numerar de către unii dintre membrii grupării.

Cei şase învinuiţi şi alţi 26 de făptuitori sunt audiaţi la sediul DIICOT Hunedoara, urmând a fi dispuse măsurile legale ce se impun.

Percheziţiile au fost efectuate cu sprijinul BCCO Alba şi cu suportul tehnic al SRI

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *