Activități restrânse la Noaptea muzeelor din cauza lipsei de personal

Muzeul judeteanActivități restrânse, anul acesta, cu ocazia tradiționalului eveniment „Noaptea Bibliotecilor”, care va avea loc, vineri spre sâmbătă. Și asta din cauza lipsei de personal cu care se confruntă Muzeul Județean la ora actuală. Practic, deși în proiectul inițiat de Ministrerul Culturii și Comunicării din Franța este prevăzută implicarea tuturor muzeelor în această activitate, la Botoșani activitățile vor avea loc doar la Muzeul Județean și Muzeul de Etnografie.

Directorul Muzeului Județean Botoșani, Lucica Pârvan a declarat că a luat această decizie întrucît, pentru a putea supraveghea patrimoniul muzeului, este nevoie de mai multe persoane, iar personalul instituției este redus.

„Nu putem extinde activitatea la toate muzeele pentru că nu avem suficient personal și în zona Muzeul Județean, Muzeul de Etnografie, concentrația de personal e mai mare, fluxul de trecători, la fel”, a declarat Lucica Pârvan, directorul Muzeului Județean Botoșani.

De exemplu, Casa Memorială „Nicolae Iorga” nu va putea fi vizitată, gratuit, de Noaptea Muzeelor întrucât aici nu a rămas încadrată decît o persoană după ieșirea la pensie a fostului custode a muzeului. „Nu ne putem înscrie la Noaptea internațională a Muzeelor din lipsă de personal, acesta reducându-se în momentul de față la o singură persoană și e dificil pentru o singură persoană, noaptea, să supravegheze, e chiar riscant”, a declarat Violeta Budăi Damaschin, muzeograf și președintele Asociației Cultuale „Nicolae Iorga”.

Tot din lipsă de personal, conducerea Muzeului Județean Botoșani a decis ca Noaptea Internațională a Muzeelor să aibă loc,  anul acesta, în seara de 17 spre 18 mai. Asta în condițiile în care în țară, Noaptea Muzeelor va fi marcată în seară zilei de sâmbătă.

„Ne-am gândit să programăm Noaptea muzeelor vineri spre sâmbătă pentru că în weekend mai pleacă din personal și vreau să avem supraveghetori pentru expoziții”, a mai spus Lucica Pârvan.

Vineri, botoșănenii vor putea vizita Muzeul de Etnografie în intervalul orar 12.00-20.00, iar începând cu ora 18.00, sunt invitați la Muzeul Județean pentru un spectacol susținut de copiii Asociației Culturale „Vis de Artist”.

Vor fi de asemenea proiectate trei filme, respectiv „Botoșanii de altă dată”, „Războiul pentru Independența României în imagini de epocă” și „Județul Botoșani, prezentare istorică și turistică”.

Surpriza nopții va fi cu siguranță prezentarea unui exponat numit Broșa de aur , o descoperire arheologică făcută în satul Păuna din comuna Mihălășeni.  Programul pentru Noaptea Muzeelor de vineri se va încheia în jurul orei 24.00

A doua zi, intrarea la muzee va  fi liberă.  Doar la expoziția „Fluturi exotici la Muzeul de Științele Naturii de la Dorohoi” intrarea va fi 2 lei.

Noaptea Muzeelor este un eveniment  iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *