Gheorghe Median: „Gânduri de cititor. Poetul D.M. Gaftoneanu”

Medalion Gheorgeh MedianCu fiecare prozopoem pe care-l creează, Dorel Mihai Gaftoneanu adaugă o nouă pagină marii cărţi a spiritualităţii româneşti, asupra căreia, cu trudă şi talent, stă aplecat de mult timp. Eminescu, Enescu, Iorga, Luchian, Onicescu… nume emblematice ale culturii româneşti şi universale, şi acum Porumbescu, au constituit tot atâtea subiecte, care au permis autorului să-şi releve atât disponibilităţile poetice cât şi pe acelea de autentic om de cultură. 

Prozopoemul „Neuitată. O baladă. În acorduri de vioară …”, dedicat memoriei lui Ciprian Porumbescu, la 160 de ani de la naştere, ne oferă încă o dată prilejul de a-l admira pe poetul Dorel Mihai Gaftoneanu. Cu o tehnică pe care o stăpâneşte perfect, unică cel puţin în peisajul literar botoşănean actual, poetul evocă personalitatea compozitorului şi universul în care acesta s-a format şi consacrat, şi, în ciuda manierei neobişnuite pentru cei mai mulţi de a se exprima, reuşeşte să capteze atenţia cititorilor.

Partea umoristică a prozopoemului de faţă, ca şi a celor anterioare, este dată de referirile la climatul cultural de astăzi, în care valorile autentice nu se pot afirma din cauza „monopolului” unor găşti autoproclamate stăpâne absolute pe tot ce înseamnă act de  cultură – literatură, pictură, muzică, film, teatru, etc. Cum vremea acestora nu pare a se sfârşi prea repede, credem că soarta autorului prozopoemelor este aidoma celei a alergătorului de cursă lungă, nevoit să îndepărteze singur obstacolele care-i stau în cale şi să se lupte, ca şi Don Quijote, cu morile de vânt, pentru ca opera sa, apreciată şi răsplătită cu premii şi cuvinte elogioase în toate colţurile ţării, să fie recunoscută şi la Botoşani.  „Per aspera ad astra” este, se pare, maniera prin care, Dorel Mihai Gaftoneanu îşi va împlini destinul poetic, şi admirăm, fără rezerve, persuasiunea şi determinarea cu care străbate acest drum.

Suntem convinşi că va câştiga, că va veni o vreme când valoarea creaţiei sale va fi pe deplin recunoscută şi îl asigurăm de toată  admiraţia noastră. Vremuri, ca acestea au mai fost, pigmei literari ridicaţi la rang de Titani au mai existat, intrări în uniuni de creaţie pe uşa din dos s-au întâmplat, nu odată, arareori însă, posteritatea a reţinut numele celor care şi-au făcut singuri tronul  pe care, fără merite, s-au urcat. Valoarea, în schimb, recunoscută greu, dăinuie timpurilor, şi mai cu seamă rezistă, atunci când este clădită pe talent şi pe muncă asiduă, zi de zi, şi ceas de ceas. Prozopoemele lui Dorel Mihai Gaftoneanu sunt dovada talentului şi muncii de creaţie deopotrivă, şi nu ne îndoim, îi vor asigura autorului locul pe care îl merită în rândul poeţilor botoşăneni şi nu numai.

Gheorghe Median, Botoşani

11 thoughts on “Gheorghe Median: „Gânduri de cititor. Poetul D.M. Gaftoneanu”

  1. Nu vad reactia patronilor revistei Hyperion care reprezinta Uniunea Scriitorilor Filiala Botosani .Ce parere aveti ?In revista dvs nu l-am regasit pe dl DMG desi un prestigios om de cultura cum este dl Median ii dedica cea mai laudativa prefata.Nu mai inteleg nimic,ori dl Median exagereaza ori dvs il detestati.

  2. Dupa paraerea mea.. si una sia alta. Patronii de la Hyperion nu ar trebui sa reprezinte Uniunea Scriitorilor Filiala Botosani iar domnul Median cam face risipa de vorbe frumoase. Sunt atat de multe persoane care s-au apucat de scris in loc sa creasca nepoti si sa pastreze ceea ce scriu pentru ei.

  3. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    BRAVOS D-LE MEDIAN PENTRU CURAJ! Neseriosii astia de se reprezinta pe ei, fii cuminte, stimabile! Au primit in uniune niste muraturi plouate, uita-te la cei din ultimii ani, iar cand apare unul ca d-l Dorel Gaftoneanu premiat de zeci de ori in tara si care e cu cel putin o clasa peste toata gasca lor ii vezi cum se fac ca ploua si fug ca potarnichile.
    Ramasag sa fie ca si primul comentariu mizerabil e tot din sleahta astora care sug sute si sute de milioane bani de la cejeu??

  4. Sunt sigur ca valoarea scriitorului Gaftoneanu se va vedea in timp. Ii urez sa-si gaseasca locul pe care il merita.

  5. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Intru cu o interventie de bun simt- se poate spune ca exagerezi de la nota 8-9 la 10 cu plus, sa zicem, dar trebuie sa ai totusi acel ceva de unde pleci, ceea ce la scriitorul Gaftoneanu chiar exista.
    Partea interesanta e mediocritatea unui minus 5 in care se scalda echipa de scriitori care se pretind consacrati si de ani buni in Botosani arunca cu ce le vine la gura in cei care ii depasesc.

  6. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Am spus raspicat de cand am primit prima data lucrari de/ale Domniei sale, ca, pe cerul albastru al Botosaniului a aparut o noua stea a poeziei care va eclipsa aceasta poezie hodorogită scrisa la Botosani de cei ce au dat de pamant cu poezia adevarată si propovaduita ostentativ pe bani publici de aceleasi personaje, cum lasa sa se inteleaga în ultimul număr al celei mai laborioase reviste a urbei, conducatorul acesteia.

  7. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Clarvazator
    28 februarie 2013 la 10:36

    Asta asa e, toata lumea stie dar nu spune ca astia cu Hiperionul lor si cu Filiala uniunii de scriitori sau cum se cheama ea ca nici nu stiu precis, sunt niste sarlatani care s-au infiltrat in randul scriitorilor fara sa aiba dreptul caci se aude ca n-are nici unul scoala si ce scriitor e ala fara scoala si cultura, nu? dar smecherie cit incape, stiu sa pacaleasca sefii care nici ei nu au habar de cultura si se lasa impresionati de aerele astora care vin cu alti smecheri din alte parti pe linga ei si se dau mari valori. Si iaca asa tot ce ar trebui sa se cheltuiasca pentru cultura adevarata si pentru pretuirea celor mari din Botosani merge in buzunarele lor fara fund. dar cine sa vada si faca ordine?

  8. [MARKED AS SPAM BY ANTISPAM BEE | Server IP]
    Frumoase ganduri transmise catre cititori despre activitatea d-voastra, d-le D.M.G., de catre cel care a scris acest articol.
    Felicitari si sa aveti o cariera infloritoare!
    Apreciez foarte mult prozopoemele d-voastra.
    Cu simpatie,
    Sanda Turturean

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *